Dag dier ! - Wille, Riet, 1954-; Olaerts, Wout (Wouter), ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2005)
Wat zit er in dit boek? Kijk maar goed! Een aap en een schaap. Een rat en een kat. Een muis en een luis... op een rij. Zij aan zij. Wat kies jij? Boek geschreven in rijmvorm waarbij per pagina een dier wordt behandeld. Het dier moet steeds via een open rijm worden geraden. Met zeer simpele leeswoorden is toch steeds humoristisch en veelzeggend een dier neergezet. De korte teksten, in duidelijke druk, staan op verschillende plaatsen in de prenten. Deze zijn kaderloos, paginagroot en bestaan uit getekende, uitgeknipte en opgeplakte figuren, aangevuld met tekeningen. De prenten zijn mooi van kleur en het geheel past goed bij de tekst. Zacht gekleurde omslag met dierentekeningen op voor- en achterkant; ook voor- en achterplat hebben tekeningen. Leuke, originele uitgave voor beginnende lezers vanaf ca. 6 jaar. "neet - luis - ei - / er komt er weer een bij. / luis - ei - neet / Jij jeukt en jij eet. / ei - neet - luis / mijn haar is jouw huis." Dit openingsversje typeert Riet Willes aanpak in
Deze bundel voor beginnende lezers. Herhalingen helpen om nieuwe (en minder bekende) woorden te herkennen en de rijmen bevorderen het lezen. Na elk versje volgt een kort invulrijm waarbij de kinderen de naam van het volgende dier moeten raden: "daar komt nog een dier / het rijmt. / dus is het een - " Op de volgende bladzijde staat een versje over een mier. Kinderen zouden dit boekje al na drie maanden leesonderwijs moeten kunnen lezen. Sommige woorden kunnen daarbij wel voor problemen zorgen zoals 'jeukt', 'schaap' of 'zoemt'. Anders dan zoveel boekjes voor beginnende lezer, gaat deze bundel op een speelse manier om met taal, ondanks, of misschien dankzij de beperkingen. De meeste versjes lezen prettig, al stoort af en toe een geforceerd rijm (elk doet zijn deel rijmt op geel) of een gezocht woord ('beet' van een bij in plaats van 'prik' of 'steek' die misschien leestechnisch te moeilijk bevonden werden?) De speelse, kleurrijke illustraties van Wout Olaerts zijn stukjes pozie op zichzelf.
Het opvallendst in de collages is de expressieve vertekening. De uil en de kip tekent Olaerts op hun kop, de kat tekent hij van achteren, waarbij haar lijf op dat van een grote muis lijkt. De haan heeft een wekker als lijf. Een boek om spelenderwijs te leren lezen. [Jan Van Coillie] 1-6-2005 - Copyright (c) Vlabin-VBC - bron: De Leeswelp <http://www.deleeswelp.be*
Genre: eerste leesboeken
Leeftijd: 6+
Keywords: Dieren