Bang in het donker. - Dieltiens, Kristien, 1954-; Pottie, Marjolein, 1970- (Hasselt : Clavis, 2005)
Seppe en Sien zijn pas verhuisd. Ze wonen nu n en groot huis, dicht bij zee. Als mama en papa op een avond weg moeten, vragen ze Seppe om op zijn zusje te passen. Maar Seppe is banger dan Sien. Als dat maar goed gaat ? De bijna 9-jarige Seppe moet alleen op z'n jongere zusje passen als hij buiten de poes hoort miauwen. Ondanks zijn angst voor het donker en de wind gaat hij tevergeefs op onderzoek uit. Als hij bij de voordeur voetstappen in de sneeuw ziet, slaat z'n fantasie op hol en denkt hij dat er boeven in huis zijn. Enigszins voorspelbaar en gezocht verhaal uit de serie samenleesboeken waarin de tekst op AVI 4-niveau dik gedrukt staat in een groot, schreefloos lettertype en die van de gevorderde lezer op AVI 7-niveau in een kleiner lettertype. Onrustige bladspiegel door het gebruik van verschillende lettergroottes en het vaak afdrukken van de tekst over de illustraties. Redelijk eenvoudig taalgebruik. Na elk hoofdstuk staat een startvraag voor een gesprekje. Het boek bevat enkele samenleestips. De ietwat naïeve olieverfillustraties zijn soms paginagroot, staan soms over twee bladzijden of staan in een cirkel of ovaal (de vorm heeft overigens geen functie). Op de identieke schutbladen staan verhuisdozen met kleine poesjes afgebeeld. De omslagillustratie met het uitvergrote, angstige gezicht van Seppe ziet er niet uitnodigend uit. Onaantrekkelijk geheel voor beginnende lezers vanaf ca. 7 jaar.
Genre: eerste leesboeken
Leeftijd: 6+
Keywords: Bang zijn; Samenleesboeken