Olek schoot een beer en kwam met een veer op zijn muts weer thuis. - Moeyaert, Bart, 1964-; Erlbruch, Wolf, ....- (Amsterdam : Querido, 2006)
Olek is niet zomaar een berenjager - hij is een jager met een goed hart. Waar het nodig is steekt hij de handen uit de mouwen. Hij knoopt de veter van een schoen. Hij dicht gaten in een emmer. Hij helpt een konijn uit een strop. Ineens staat hij voor een wat lastige klus. Twaalf meisjes worden vastgehouden in een betoverde tuin. En het is de duivel in eigen persoon die ze vasthoudt. Dat is wel even slikken, maar Olek doet als altijd: wat hij kan. Olek schiet een beer, maakt van de pels een muts en gaat op weg om te zien of hij ¿ergens iets kan doen¿. Onderweg helpt hij waar hij kan. Dan staat hij plots voor de poort van de hel. De duivel houdt er jonge meisjes en mannen vast in een betoverde tuin. Dankzij de veer van een rode vogel die hij eerder hielp, kan Olek de confrontatie met de duivel aan. De auteur bewerkte het Russische sprookje 'De Vuurvogel' en maakte van de hoofdfiguur een innemende berenjager die zijn eigen, kleine goede daden relativeert. Olek gaat zelfs tegen de duivel in: met behulp van iets kleins, zoals een veer, kan een mens met een goed hart grote dingen doen. De directe, ritmische vertelstijl laat ruimte voor de verbeelding. Een uitgekiende vormgeving en prachtige illustraties maken van dit prentenboek een pareltje. Kleurgebruik, compositie en een sobere, trefzekere belijning creren sfeer en roepen de gevoelens van de personages op. Tegelijk relativeren de illustraties ook Oleks heldendaad: de duivel is een lappenduivel op wieltjes.
Leeftijd: 6+
Keywords: Drama; Muziek; Sprookjes