Dikke makkers. - Berebrouckx, Annemie, 1970- (Tilburg : Zwijsen, 2006)
Emma woont in een ver, warm land. Pim woont daar ook. Maar op een dag moet Emma weg. 'Blijf je bij me?' vraagt Emma. 'Dat doe ik', zegt Pim. Maar of dat lukt...? Het nijlpaard Emma en het vogeltje Pim leven in een tropisch land en zijn altijd samen. Als Emma wordt gevangen en verscheept naar een dierentuin is Pim vast van plan om bij haar te blijven, maar dat vraagt om een heel slim plannetje. Een samenleesboek uit de nieuwe reeks 'maan, roos, vis'. Origineel en spannend verhaaltje dat telkens op de linker pagina van het boek is geschreven in eenvoudig taalgebruik (AVI 2). Op de rechterpagina's wordt het verhaal aangevuld (op AVI 5-niveau) zodat het boekje echt 'samen' gelezen kan worden door een beginnende en een gevorderde (volwassen) lezer. De beginnende lezer wordt hierdoor duidelijk gestimuleerd. De AVI 2-tekst staat in een schreefloos en groter lettertype gedrukt, de interlinie is hier ruimer. Deze tekst staat over het effen gedeelte van paginagrote, gekleurde acrylschilderingen
Geplaatst. De illustraties bevatten herkenbare figuren die een vette zwarte lijn als contour hebben. De AVI 6-tekst staat op een pagina van steeds een andere, zachte kleur. Het groene omslag heeft een serie-uiterlijk. Zowel qua inhoud als wat uitvoering betreft een aantrekkelijk boekje. De reeks 'maan roos vis samenleesboekjes' was totnogtoe bestemd voor lezers op AVI-niveau 1, maar biedt nu een nieuw pakket van zes boeken aan voor AVI-niveau 2. Het concept van het samenlezen is strak, eenvoudig en functioneel. Links komt de pagina voor de beginnende lezer, met vijf tien zinnen in een grote letter en een grote illustratie. Rechts komt de pagina voor de voorlezer, met een iets langere tekst, op niveau AVI 5, in kleinere letter en tegen een effen achtergrond in (wisselende) kleur. Dit concept is anders dan in de samenleesboeken van Clavis, waar regels in grote en kleine letter elkaar afwisselen. Het handige van dat laatste systeem is dat de beginnende lezers ook meekijken ('lezen') naar
De moeilijkere zinnen. Bij het Zwijsen-concept blijven ze meer plakken aan hun eigen pagina, maar dat bevordert dan weer beter het zich snel eigen maken van het beoogde AVI-niveau. Het is wel vreemd dat de (aantrekkelijke) illustraties op de linkerpagina bijna altijd een situatie uitbeelden die op de rechterpagina wordt beschreven. Dat is misschien wel leuk om de voorgelezen fragmenten te volgen, maar voorkomt nog meer dat eerstelezers ook eens naar de andere pagina gluren. Inhoudelijk heeft de Clavis-reeks, met lange verhalen vol wisselende scnes, meer te bieden dan deze samenleesboekjes van Zwijsen, die heel eenvoudige, voorspelbare onderwerpen aankaarten. Een hond die wegloopt en later voor nakomelingen blijkt te hebben gezorgd ("Boender, waar ben je?"), of een verdwaalde poes die vlees weggrist van een tafel ("Kom maar op, spekdief!"), het zijn al te vertrouwde thema's. Nicolle van den Hurk, Annemie Berebrouckx en Stefan Boonen brengen iets originelere verhalen. Qua taal scoren deze
Boekjes beter. Ondanks de beperkingen van het AVI-systeem, bieden de teksten voldoende en aangename variatie op zins- en verhaalniveau. De boeken werden ook aantrekkelijk uitgegeven. De kaft heeft natuurlijk het herkenbare, didactisch gerichte uitzicht van Zwijsen, maar de verhalen zelf kennen een goede, rustige lay-out, waarbij de illustraties in positieve zin opvallen. Alle tekenaars reiken boeiende beelden aan, maar Alice Hoogstad, Annemie Berebrouckx en Greet Bosschaert steken er, niet onverwacht, bovenuit. [Chris Bulcaen] 1-9-2006 - Copyright (c) Vlabin-VBC - bron: De Leeswelp <http://www.deleeswelp.be*
Genre: eerste leesboeken
Leeftijd: 6+
Keywords: Samenleesboeken; Vriendschap