Bolder en de boot. - Hoogstad, Alice, ....- (Amsterdam : Pimento, 2005)
Hond Bolder heeft grootse plannen: hij wil een wereldreis maken met zijn boot, zoals hij aan hond Zep vertelt. Op de grote schilderingen in diepe kleuren over twee pagina's is te zien wat hij allemaal denkt mee te maken. Maar of hij daarin realistisch is? Zijn boot loopt aan de grond door al zijn bagage en de, tenslotte met een roeiboot bereikte, vuurtoren is ook al heel ver. Na het kartonboekje 'Pardoes tovert een vriendje'* is dit de eerste grotere uitgave waarvoor de auteur zowel illustreerde als de tekst schreef. Dit levert een prentenboek op met illustraties van hoge kwaliteit bij een wel aardig, maar mager verhaal, wat past in de trend van bekende Nederlanders die van mening zijn ook vast wel een kinderboek te kunnen schrijven en gerenommeerde illustratoren die denken ook een verhaal te kunnen maken. Schoenmaker blijf bij je leest! Oblong prentenboek met een t/m vier korte regels tekst per dubbele pagina. Op het omslag een nachtblauwe illustratie uit het binnenwerk Bolder heeft een
Vriend, Zep, en een boot. En hij heeft een droom: hij wil de hele wereld rondvaren, maar zonder Zep. Zep kijkt toe hoe Bolder zijn boot opknapt en heel sterk maakt voor de grote reis. Bolder vertelt dat de tocht hem langs de gevaarlijke rotsen zal voeren, door weer en wind, en helemaal tot op het eiland van de dieren. Hij belooft Zep om van daar een brief te schrijven. Voor die spannende reis heeft hij natuurlijk heel wat nodig: een appel, een matras en een dekentje, een theepot, een paraplu, en nog veel meer. Maar dan blijkt dat de boot veel te zwaar geladen is en vastligt aan de grond... Bolder besluit met zijn kleine roeibootje te vertrekken, met enkel de hoogst noodzakelijke bagage: een koffertje en zijn paraplu. Bolder vaart tot aan het eiland met de vuurtoren, maar daar is het erg stil. Hij mist zijn vriend Zep en schrijft hem, zoals beloofd, een brief: "[...] Morgen ben ik weer thuis.[...]" Alice Hoogstad illustreerde al verschillende boeken, maar dit is haar eerste eigen prentenboek.
Het korte verhaaltje dat ze met Bolder en de boot vertelt, is mooi in zijn eenvoud. Hoogstad hanteert een sobere vertelstijl, het juiste woord op de juiste plek. De korte stukjes tekst, in redelijk groot lettertype, vormen een prima ondersteuning voor de mooie bladvullende prenten. Het kleurenpalet van de illustraties is overwegend warm, maar dat neemt niet weg dat bepaalde elementen, zoals de golven, rotsen, regen, wolken, rook, behoorlijk spannend en wild geschilderd worden. De gevaarlijke rotsen zien er cht gevaarlijk uit en de woeste golven zijn werkelijk woest. De vrienden Bolder en Zep worden daarentegen zo snoezig afgebeeld dat je meteen gaat meeleven met het verhaal. De mooiste prent is waarschijnlijk toch wel die waarop Bolder op zee dobbert en naar de maan zit te kijken, die samen met alle sterretjes hangt te fonkelen tegen de nachtblauwe hemel en weerspiegeld wordt in het donkere water, net als Bolder en zijn bootje zelf. Bolder wilde namelijk varen tot waar de hemel de zee raakt...
Een pittig detail is ook de reddingsboei die Bolder op zijn boot heeft hangen: rood-wit gestreept en in de vorm van een hoefijzer -- z'n talisman voor een behouden reis? Bolder en de boot is een heel toegankelijk, schattig en soms ook aandoenlijk verhaal, geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. De thema's vriendschap en heimwee worden op een voor hen heel levende manier, nauw aansluitend bij hun leefwereld, aangesneden. Het boek leent zich dankzij het redelijk grote formaat, de harde kaft en de mooie illustraties op glanzend papier zowel tot voorlezen als tot vertellen aan de hand van de prenten. Als toemaatje steekt in het boek een bouwplaat van Bolders boot. Leuk om mee aan de slag te gaan (misschien hebben vierjarigen wel wat deskundige begeleiding nodig) en het verhaal van Bolder en Zep zo tot leven te brengen! [Isabelle Schoepen] 1-3-2006 - Copyright (c) Vlabin-VBC - bron: De Leeswelp <http://www.deleeswelp.be*
Leeftijd: 3+
Keywords: Heimwee; Schepen; Avontuur; Vriendschap