Het groot en klein huis. - Vanden Weghe, Huguette, ....-; Bosua, Sam, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2004)
Papa die het haar van Ben knipt met een grote schaar, de kleine zus van Ben die nog geen tandjes heeft, kleine pantoffels die naast grote sandalen staan, Ben die een klein beetje bang is op het grote speelplein....dat kan allemaal in het groot en klein huis van Ben. Met zijn lichaam en zijn zintuigen leert Ben spelenderwijs zijn mogelijkheden en beperkingen kennen. Alle speel-leersituaties komen uit de directe (be)leefwereld van de allerkleinsten en zijn dus heel herkenbaar. Bij alledaagse belevenissen van jonge kinderen worden verschillen naar voren gehaald tussen groot en klein. Ben is groot, zijn zus Saartje is nog klein. Ben gaat op het grote toilet, Saartje op het potje. Door de grote deur ga je naar binnen, door het kleine raampje kun je in het huis kijken. Zo ontdek je de keuken, de badkamer of de garage en kun je zien wat daar gebeurt. Op iedere twee opengeslagen bladzijden staat een vertrek van het huis afgebeeld, zodat kijken en vertellen gemakkelijker wordt. In iedere pagina zit een vierkante uitsparing die een raam voorstelt. Door de sprekende tekeningen en de felle kleuren worden situaties extra benadrukt en zijn ze herkenbaar. Zo is er een blauwe keuken en een witte badkamer. Het boek is uitgevoerd in stevig geplastificeerd karton met ronde hoeken; tekst en tekeningen beginnen al op de binnenkant van de kaft. De illustraties sluiten aan bij de leefwereld van de peuter; de tekst is nogal lang voor deze doelgroep.
Leeftijd: 3+
Keywords: Dag en nacht; Dagelijks leven; Groot zijn; Klein zijn