Waar is boer Bavo ? - Makelberge, Gudrun, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2004)
Boer Bavo woont op een boerderij, samen met zijn kippen. Emma, de bakkersvrouw, wil hem een versgebakken kersentaart geven voor zijn verjaardag. Maar als ze op de boerderij aankomt, kan ze boer Bavo nergens vinden. Ze ziet wel een ladder staan die tot hoog in de wolken reikt. Emma snapt er niks van.... Boer Bavo krijgt elke dag een taart van bakkersvrouw Emma. Die taart is gebakken met de eieren van boer Bavo's kippen. Maar langs de weg naar de boerderij verrijzen flatgebouwen en fabrieken met rokende schoorstenen. De boer en zijn kippen vinden dat niet leuk en ze vluchten weg langs een ladder die tot hoog in de wolken reikt. Daar verblijft de boer terwijl de postbode telkens zware pakken brengt. Na verloop van tijd mogen de kippen naar boven, waar ze weer eieren leggen, die hij in een grote mand onder aan de ladder zet. Tenslotte nodigt hij ook Emma, de postbode en de dokter uit in zijn luchtkasteel. Een enigszins verward verhaal doordat verschillende figuren te plotseling opduiken. De illustraties zijn zeer karikaturaal geschilderd in kleur en weinig herkenbaar. Vreemde kippen, grote enge grijpvingers en spookachtige gezichten. De achtergrond bestaat uit veel wit en soms een verknipte landkaart met Franstalige straten. Dit boek is op didactisch/pedagogisch vlak absoluut een rijke bron. Het werk kan een mooi vertrekpunt vormen om het over de verhaasting en verstedelijking in de samenleving te hebben.
Leeftijd: 5+
Keywords: Boerderijen; Dromen; Kippen; Boerderijen; Luchtverontreiniging