De koning en zijn schat. - Van Os, Erik, 1963-; Janssen, Mark, 1974-; Van Lieshout, Elle, 1963- (Den Bosch : Malmberg/Van In, 2007)
Er was eens een koning die alles vergat: waar hij zijn kleren gelaten had, hoe je als keurige koning at, de kraan dicht te draaien van het bad... Maar goed dat hij een dochter had! Een vrolijk boek op rijm met prachtige zoekplaten waarin van alles valt te ontdekken, te tellen en te raden. Een koning is zo vergeetachtig dat hij b.v. niet weet waar zijn kleren zijn, welke stoel aan de ontbijttafel van hem is, waar hij zijn kroon heeft gelaten, hoe hij hoort te eten, hoe hij de kraan van het bad dichtdraait. Wat hij echter nooit vergeet, is zijn dochter voor het slapen een kus te geven. Prentenboek met grote, fel- en warmgekleurde schilderingen en tekst op rijm. Op de vrolijke illustraties, die zo'n beetje de dagindeling van kleuters volgen, is veel te zien. Zij zullen zich geweldig kunnen identificeren met de onhandige, vergeetachtige koning, die het voor elkaar krijgt om tussen de bedrijven door allerlei stoute dingen te doen: veel rommel in zijn slaapkamer, hij glijdt langs de trapleuning naar beneden, loopt niet op het zebrapad, verdwaalt, veegt zijn voeten niet. De bladvullende platen zitten vol grapjes, waarbij een roodgestreepte kater zijn eigen duit in het zakje doet.
Leeftijd: 3+
Keywords: Koningen; Koninginnen; Vergeten; Prinsen-Prinsessen