Lena Lijstje. - Oomen, Francine, ....- (Den Bosch : Malmberg/Van In, 2007)
Ik heet Lena Lijstje. Ze heet ik niet echt hoor, zo noemen mijn vader en moeder me, omdat ik altijd overal lijstjes voor maak. Dat doe ik omdat ik nooit kan kiezen., Grote mensen kunnen dat soms ook niet, heb ik ontdekt. Daar gaat dit boek over: over kiezen en ook over: Lena scheiding, en over een heleboel andere dingen! Marleen, 11 jaar en enig kind, wordt door haar ouders Lena Lijstje genoemd. Altijd schrijft ze lijstjes met alternatieven, omdat ze maar niet kan kiezen of bang is het verkeerde te nemen. Ik-figuur Lena legt ons met onderkoelde humor haar wat neurotische gedachtewereld bloot en zo nemen we al lezend en kijkend naar de uiterst humoristische zwart-witillustraties die als een handschoen om de hand van de tekst passen, kennis van haar problemen met vele situaties waarin meiden al een standpunt moeten bepalen: hoe om te gaan met ontluikende borsten, met manieren om verkering te vragen of de scheiding van je ouders te verwerken als je vader een vriendin heeft? Lena merkt hierdoor dat in het leven onontkoombaar alles verandert omdat je toch steeds ergens voor kiest. Dit 'meidenboek', in de beste betekenis van het woord, zou in geen enkele klassenbibliotheek vanaf groep zeven mogen ontbreken, ware het maar als ideeënbron voor creatief schrijven. Vanwege de nauwe band tussen tekst en tekening is het boek moeilijk voor te lezen aan een grotere groep
Leeftijd: 10+
Keywords: Kiezen (werkwoord).; Nieuwsamengestelde gezinnen