De wereld van Camillo. - Vanpol, Mieke, 1948-; De Bode, Ann, 1956- (Wommelgem : Van In, 2007)
Een spannend, fantasierijk boek over een geheimzinnige nacht in het museum... Stef en Lisa gaan met hun ouders naar het museum. Daar ontdekken ze dat de dingen in het museum 's nachts leven. Het mannetje Camilllo dat in het museum elk uur op een klok slaat, komt tot leven en vergezelt hen. Van hem leren ze dat als je het heel erg wenst je in de schilderijen kunt komen; zo beleven ze van alles in allerlei tijden en situaties. Als de schoonnmakers het museum 's morgens betreden en de dingen weer levenloos zijn geworden, vluchten ze stiekem weer weg. Een aardig maar wat oppervlakkig verhaaltje, waarin de actie centraal staat. Korte hoofdstukken, grote letter, enkele paginagrote goed bij het verhaal passende zwartwitillustraties. Aantrekkelijk maar donker omslag met een op Pinocchio lijkend figuurtje. Stef, Lisa, mama en papa besluiten de dag door te brengen in het stedelijke museum. De kinderen ontsnappen aan het oog van hun ouders om hun eigen plezier te zoeken. Zo ontdekken ze het schilderij
'Camillo, jongen met bel'. Camillo is een grappig ventje dat 's nachts tot leven komt. Met hem als gids staat hen heel wat te wachten. Het uitstapje gaat alle verwachtingen te boven - Een kabbelende verhaallijn zonder een opvallende climax zorgt ervoor dat de lezer avontuur na avontuur geboeid blijft. De avonturen zijn doorspekt met veel en ver doorgedreven fantasie. Het is een speelse manier om een visie op kunst te verduidelijken, naar kunst kijken kan vergeleken worden met het betreden van een nieuwe wereld. Vanpol laat de personages dit letterlijk doen. Hoewel de lezers duidelijk via de deuren van het museum in de kunstwereld binnentreden, blijft echte kunstzinnigheid ver-van-het-bed. Het lijkt in dit verhaal wel alsof het museum gekozen is omdat de kunstwerken een voor de hand liggende toegangspoort zijn naar fantasie en gezinsavonturen. De sfeer is ontspannend en gemoedelijk. De hechte gezinsstructuur staat als een paal boven water. Zelfs de spannende momenten blijven op die manier braaf
En veilig. Elk schilderij in het museum van Vanpol zou ook een doordeweekse tekening of prent kunnen zijn. De waarde van kunst is in dit boek onbelangrijk. De illustraties zijn speels en aangenaam aanvullend maar ook hier: geen kunstwerken in dit boek over kunst. Taal is hier functioneel, zeker niet beeldend of tekenend gebruikt. Eenvoud siert. Met het juiste verwachtingspatroon kan er van dit verhaal genoten worden. De museumcultuur wordt lichtjes aangeraakt, een tip van de sluier voor de jonge lezers. Bovendien zijn het grappige ventje Camillo en het leuke gezin zeker in staat de lezer geboeid mee te voeren op hun tocht tot de laatste bladzijden
Leeftijd: 7+
Keywords: Avonturen; Humor; Museumbezoek -- Kinderen; Mysteries