Zus gaat naar school. - Wyckmans, Anne, 1950-; ten Cate, Marijke, 1974- (Wommelgem : Van In, 2007)
Op weg naar school krijgt Zus (een geadopteerd meisje) buikpijn. Kim (haar zusje) beweert dat dat komt omdat Zus bang voor school is. Dan krijgen de meisjes ruzie en gooit Zus met haar tas naar Kim. Juf vindt twee huilende meisjes die ze mee de klas in neemt. Door wat persoonlijke aandacht, een rondje voorstellen en lieve woorden van juf komt alles weer op zijn pootjes terecht. De vrolijke, naef realistische en eigentijdse illustraties (kleding, uiterlijk) zijn uitgevoerd in waterverf. Deels zijn de illustraties, welke doorlopen over beide pagina's, bladzijdevullend. De tekst in groot lettertype bevindt zich op beide pagina's en is hier en daar aangevuld met tekstballonnetjes. In de tekst welke bestaat uit korte zinnen, bevinden zich enkel- en dubbelklanken en leestekens. Een fijn en verzorgd leesboekje dat geschikt is voor beginnende lezers die het technisch lezen onder de knie hebben. Zowel individueel als in groepsverband te gebruiken. Anne Wyckmans en Marijke ten Cate schreven en
Tekenden een vervolg op de drie eerste boekjes over zus en kim. Het leesniveau is een trapje hoger: AVI 2. Wie het begin van de reeks las, is waarschijnlijk sneller vertrouwd met de context, die in deze boekjes slechts geleidelijk duidelijker wordt. Zus is afkomstig uit een niet nader genoemd Afrikaans land waar veel kinderen hun ouders verloren door de oorlog. We volgen haar verder bij de integratie in haar nieuwe thuisland, waar ze in het gezin van kim terechtkwam. In zus gaat naar school zien we haar tijdens haar eerste schooldag. Haar buik vertelt dat ze dat niet echt leuk vindt, maar ten slotte valt alles mee. De belevenissen van zus en kim zijn visueel erg aantrekkelijk. Marijke ten Cate schildert leuke personages en de multiculturele context blijkt uit haar rijke kleurenpalet. Het samenspel tussen tekst en tekeningen is mooi gecomponeerd, en de tekstballonnetjes die regelmatig gebruikt worden verlevendigen het geheel. Anne Wyckmans hanteert een taal die niet steeds vanzelfsprekend
Is voor haar doelgroep. Ze laat haar lezertjes af en toe afleiden wat er gebeurt, in plaats van alles expliciet voor te schotelen. Nergens staat te lezen dat zus haar tas boos tegen het hoofd van kim gooit, maar wel dat ze de tas ver weg gooit, waarna de tas stout en pijn doet. Daarop roept Kim au. Ook beeldende taal duikt regelmatig op. Wanneer zus niet weet wat vakantie betekent, maken haar huisgenoten allerlei vergelijkingen, wat haar tot de volgende conclusie leidt: "vakantie is als een dans. Wat traag, wat snel, wat gek." Ook op dit leesniveau is een beetje pozie mogelijk, hoewel dat misschien wat meer leesconcentratie vergt.
Genre: eerste leesboeken
Leeftijd: 6+
Keywords: Schoolleven -- Kleuteronderwijs