Operatie zeer ernstige ramp. - Menten, Tosca, 1961-; Hees, Elly, ....- (Den Bosch : Malmberg, 2007)
Dit boek gaat over een Ramp. Een Zeer Ernstige Ramp van het Aller Ernstigste Soort. Dit boek gaat ook over radeloze ouders, twee dwaze buurmannen, een stotterende klasgenoot en een tot wanhoop gedreven schooljuffrouw. En over een rat, Dus denk maar niet dat het een vrolijk boek is. Het is juist een ernstig boek. Sam Veterklep is volgens meester Storm een Zeer Ernstige Ramp! Zowel thuis, in het dorp, als op school haalt hij streek na streek uit en probeert hij alles en iedereen naar zijn hand te zetten. Samen met zijn rat Hercules staat hij sterk. Totdat Nona in het dorp komt wonen, recht tegenover hem. Zij pikt het gedrag van Sam niet en komt in opstand. Niels (de sukkel) durft dan ook mee te doen, net als juf Van der Toorn. Samen raken zij Sam in zijn meest zwakke plek en dit leidt ertoe dat hij belooft om nooit meer te pesten. Het verhaal wordt verteld in goed en humoristisch Nederlands, met veel woordgrapjes, verbeelding en plezier. Op sommige momenten (begin) doet het verhaal van deze fantasievolle, productieve auteur aan Roald Dahl denken. De tekeningen versterken de inhoud van het verhaal en zijn raak geschetst in zwarte lijnen, ingevuld met waterige ecoline. De hand geschreven briefjes, sprankelende dialogen (schuingedrukt) en ondersteunende teksten bij de tekeningen maken het verhaal levensecht.
Leeftijd: 10+
Keywords: Anders zijn; Humor; Pesten; Schoolleven