Alles is Leander. - Dieltiens, Kristien, 1954-; Meijer, Marja, 1966- (Mechelen : Plantyn, 2006)
De dag van Leander, denkt Andreas, dat is de dag waarop zijn broer wordt gegrepen door een auto. Dat is de dag waarop alles verandert voor Andreas en zijn familie. Leander komt zwaargewond in het ziekenhuis terecht. Andreas' vader en moeder hebben enkel nog aandacht voor hem, voor hoe het 'nu' met hem gaat. Aan later durft niemand te denken. Andreas begrijpt dat wel, maar soms maakt het hem boos en opstandig. Gelukkig is er Rebecca. Met haar kan Andreas praten over zijn vele verwarrende gedachten. En heel langzaam, heel voorzichtig wordt het 'nu' toch 'later'. Wanneer zijn broer wordt aangereden door een auto, breekt er voor Andreas, zijn ouders en kleine zusje een moeilijke tijd aan. Hun leven wordt nu totaal beheerst door de in coma verkerende Leander. Alle aandacht gaat naar het slachtoffer, maar ook Andreas moet het een en ander zien te verwerken. Het verhaal begint met een hoofdstuk 'Vroeger' en eindigt met een hoofdstuk 'Later'. De periode daartussenin speelt zich af van de zomervakantie tot de herfst. Naast een warme, realistische beschrijving van het gezinsleven geeft de auteur informatie over het verloop van het revalidatieproces. Hoofdzaak blijven de ervaringen en ontwikkeling van de 11-jarige hoofdpersoon met als climax de reden voor zijn schuldgevoel. De beschrijving van gevoelens, herinneringen en af en toe een filosofische beschouwing over bijvoorbeeld de eeuwigheid maken het verhaal niet eenvoudig. De paginagrote illustraties in grijstinten passen goed bij de tekst.
Leeftijd: 10+
Keywords: Broers; Verkeersongevallen; Zussen