Het verbluffende verhaal van Adolphus Tips - Morpurgo, Michael, 1943- (Mechelen : Plantyn, 2007)
1943. De twaalfjarige Lily is zich nauwelijks bewust van de oorlog, tot haar vader besluit mee te vechten op het vasteland. Kort daarop wordt Lily's familie geëvacueerd, omdat de geallieerden op het strand van Slapton Sands voorbereidingen moeten treffen voor D-day. Bouwies oma is plotseling met onbekende bestemming vertrokken; de familie maakt zich ongerust. Dan ontvangt hij een brief van haar met daarbij haar dagboek uit WO II. Vanuit de blik van de dan twaalfjarige Lily wordt een soms kinderlijk, vaakt ontroerend en aangrijpend beeld geschilderd van een wel heel aparte oorlogservaring: het ontruimen van een Engelse kuststreek om de Amerikaanse soldaten de landing in Normandië te laten oefenen. Plotseling blijkt het beeld dat zij van bepaalde mensen heeft, enorm bijgesteld te moeten worden. Er ontstaan nieuwe, onverwachte vriendschappen. En haar kat, Tips, zorgt ook nog eens voor de nodige problemen. Gaandeweg komt Boowie er achter dat oma's reis van nu met dat verleden te maken heeft. Raamvertelling; de gekozen vorm helpt duidelijk maken dat de thema's van toen nu nog even geldig zijn. Kind zijn in een onzekere tijd, het verlies van dierbaren, het verlaten van de vertrouwde stek, vertrouwen hebben in elkaar: al deze zaken en nog meer komen vanuit de optiek van een ongeveer 12-jarig meisje over het voetlicht. De lezer die zich kan verliezen in dit verhaal, komt er rijker uit. Mysterieus omslag, geen illustraties, verschillende lettertypes om teksten uit verschillende periodes aan te geven.
Leeftijd: 10+, leerjaar 5 en 6
Keywords: Dierenliefde; Oorlogsverhalen; Vriendschap; Wereldoorlog II