De prooi : blinde trots breekt ABN Amro - Smit, Jeroen, ....- (Amsterdam : Prometheus, 2009)
In oktober 2007 betaalden Belgen, Schotten en Spanjaarden 71 miljard euro om abn Amro uit elkaar te kunnen scheuren. Een overmaat aan ambitie, arrogantie en besluiteloosheid had van De bank een ideaal slachtoffer gemaakt. In De prooi reconstrueert Jeroen Smit op aangrijpende wijze hoe topbestuurders van abn Amro jarenlang vooral gevangenzaten in interne twisten. Ze luisterden zo slecht naar de klanten, werknemers en aandeelhouders dat deze icoon, ondanks alle schitterende potentie, de regie over zijn toekomst volledig kwijtraakte. Dat een stukje van de bank door het falen van het Belgische Fortis een jaar later tijdelijk in handen van de Nederlandse overheid komt, is een kleine pleister op deze grote nationale wonde. Nederland is zijn belangrijkste bank kwijt.
Keywords: ABN Amro; Banken -- België; Economische crisis; Financiële crisis