Bewegen met kleuters : een uitdagend bewegingsprogramma voor kleuters van 3 tot 6 jaar. - GymnastiekFederatie Vlaanderen vzw (Brussel : Vlaamse Trainersschool, 2008)
Dit rijkelijk gestoffeerde gymnastiekboek is een praktisch bruikbaar werkboek voor alle lesgevers en trainers kleutergymnastiek met kant-en-klare oefenstof voor kleuters van 3 tot 6 jaar. Voor elke leeftijdsgroep worden 45 bewegingsopdrachten en materiaalopstellingen uitgebreid besproken. Er worden ook steeds tips en aandachtspunten voor de organisatie en begeleiding meegegeven. Al deze informatie moet de lesgevers helpen om met het materiaal en de opdrachten in de gymzaal aan de slag te gaan met een groepje kleuters. Via observatieformulieren kan bovendien de vooruitgang van elke kleuter bijgehouden worden en dankzij het motiverende brevettensysteem worden de kleuters gestimuleerd algemene basisvaardigheden en gymnastische basisbewegingen uit te voeren. Per geslaagde oefenreeks krijgen ze een deel van een sticker. Deze zal helemaal zichtbaar zijn na het doorlopen van het leeftijdspecifieke oefenprogramma. Bewegen met kleuters is daarnaast een handig werkinstrument om feilloos een kleuterinstuif of Kleuter Doe Dag te organiseren.
Beoordelingsfiches 36, 38 p.
Keywords: Bewegingsopvoeding -- Kleuteronderwijs