Gymtics : brevettenactie voor school en club : handleiding. (Gent : GymnastiekFederatie Vlaanderen, 2004)
Gymtics zijn eenvoudige brevetten voor kinderen vanaf 7 jaar die niet in een club turnen (promotie) of slechts een beperkt aantal uurtjes per week aan gymnastiek doen in de club of op school (initiatie). De geselecteerde oefenstof omvat een selectie basisgymnastische bewegingsvormen. Het is zeker niet de bedoeling om volledigheid na te streven. Er is wel op toegezien dat er zoveel mogelijk verschillende bewegingsstructuren aan bod komen en dat de belangrijkste toestellen of tuigen vertegenwoordigd zijn. De geselecteerde oefenstof is zowel door jongens als meisjes uitvoerbaar. Er wordt geen opdeling gemaakt in de oefenstof op basis van geslacht. De brevetjes kunnen per niveau afgelegd worden. Wie slaagt in 6 van de 8 opdrachten van een niveau behaalt het diploma voor dat niveau. De brevetjes kunnen ook per discipline afgelegd worden. De kinderen beginnen bij de meest eenvoudige vorm. Telkens een opdracht correct wordt uitgevoerd mag men verder naar de volgende vorm. Op het diploma wordt aangeduid tot welke moeilijkheidsgraad men geraakt is. Bij het samenstellen van de oefenstof werd er rekening gehouden met de haalbaarheid van de opdrachten. Alle oefenvormen kunnen in principe dus zonder helper uitgevoerd worden. Op die manier moet het voor elke deelnemer mogelijk zijn om een brevet te behalen. Een opdracht is gelukt wanneer de uitvoering van de oefening voldoet aan de gestelde normen.(zie 'evaluatienormen') en wanneer de oefening kan herhaald worden zonder kwaliteitsverlies.
Het pakket Gymtics... bestaat uit 1 kleurenposter (70 x100 cm), 1 handleiding, 48 kijkwijzers en 20 diploma's.
Keywords: Bewegingsopvoeding -- Basisonderwijs; Gymnastiek -- Kinderen