Oogjes open! : ervaringsgericht werken met kleuters rond zien en beelden : een educatief project rond het prentenboek "Mie Piraat", over zien en beter zien dankzij technologie. - Deboes, Omer, ....-; De Meyer, Sabine, ....-; Laevers, Ferre, ....-; Moons, Julia, ....- (Leuven : CEGO, 2008)
Vertrekpunt is het prentenboek van Brigitte Minne en Jan De Kinder dat over Mie Piraat gaat, het zusje van doof Wardje. Ondanks haar ondernemende karakter is zij toch bang in het donker... Het verhaal wordt een boeiende les over zien en beter zien dankzij technologie. Kinderen gebruiken dagelijks tal van 'schermtoestellen'. De tv is, naast de computer, n van de voornaamste bronnen van beelden. Ongeveer 80% van de informatie bereikt ons via beelden. We gaan daarom in op de fascinerende wereld van beelden zien en staan even stil bij de dingen die mis kunnen gaan bij het opvangen van beelden in het oog. Gelukkig biedt technologie ook hier heel wat mogelijkheden. Het meest spectaculaire wordt zeker de 'bril voor blinden'. Maar daarnaast onderzoekt men nu ook de mogelijkheden om met behulp van optische technieken lees- en leerproblemen aan te pakken. Zo zoekt men momenteel technologische oplossingen voor dyslexie . In dit thema dompelen we onze kleuters onder in de fysische wereld van "zien"
En "gezien worden". Samenstelling van het didactische pakket * De handleiding biedt, naast achtergrondinformatie over wat er bij 'zien' komt kijken en hoe je met het pakket werkt, 26 activiteiten rond experimenten met materialen en beelden. * Op de CD-ROM kunnen de kinderen het verhaal van Mie Piraat zelfstandig bekijken en beluisteren. De beelden kunnen door de leerkracht ook gebruikt worden als 'projectiemateriaal'. Naast de luisterversie kunnen de kinderen op virtuele wijze kennismaken met de effecten van een nachtkijker. * Bij de activiteiten horen opdrachtkaarten die de kinderen op weg zetten in het experiment. De kaarten kunnen ook als instrument voor zelfevaluatie worden gebruikt of als een 'herhalingsfiche' voor thuis. * Het prentenboek "Mie Piraat" dompelt de kinderen onder in de wereld van een konijntje dat bang is in het donker, maar dat gaandeweg leert dat er dieren zijn die wl kunnen zien in het duister n dat er technologische hulpmiddelen zoals de nachtkijker bestaan
Om te kunnen zien zonder het daglicht. * Een set materialen bestaande uit een lens, spiegels, gekleurde mica, kartonnen poppetjes, stickers en een periscoop.
Dit pakket Oogjes open bestaat uit een ringmap met handleiding en opdrachtenkaarten, een cd-rom en een prentenboek.
Losbladig
Keywords: Blindheid; Slechtziendheid; Technologische opvoeding -- Kleuteronderwijs; Zien