Kattenman. - Verleyen, Karel, 1938-2006; Segers, Gunter, ....- (Mechelen : Plantyn, 2007)
De man bevond zich midden op de rijweg toen de bromfietsen hem links en rechts voorbijschoten. Een van de jongens boog zich over zijn bromfiets en rukte brutaal de boodschappentas uit de hand van de man. Een pannetje kletterde op het asfalt. Een fles leek uit elkaar te spatten. Diezelfde dag nog raken Joren en Lieze verzeild in een beangstigend avontuur. De jongens die de overval pleegden, zijn lid van de Snakes, een motorbende die de hele buurt onveilig maakt. Zelfs de zwerfkatten die op een stuk braakgrond leven, moeten het ontgelden. Een motorbende terroriseert de buurt. Joren en zijn zusje Lieze durven nauwelijks meer de 'jungle' (een groot stuk braakgrond) in te gaan. Ook de zwerfkatten, die verzorgd worden door een voormalige marinier (de 'kattenman') zijn niet veilig. Uiteindelijk wordt er op initiatief van de kattenman en de wijkjongerencordinator een afbraakpand opgeknapt met behulp van de buurtbewoners, de kinderen van de 'Zaterdagzolder' n van de leden van de motorbende. In
Begrijpelijke taal en op een rele manier worden oorzaak, gevolg en (kansgevende) oplossing voor ongemotiveerde jongeren weergegeven. De auteur baseert een en ander op eigen ervaringen. Het verhaal biedt identificatiemogelijkheden voor zowel jongens als meisjes. De indeling in hoofdstukken met bovenaan steeds een omkaderde kleine stripachtige pentekening verhoogt de leesbaarheid Ongetwijfeld wil dit verhaal aan jonge lezers een duidelijke boodschap meegeven: jonge jeugdbendes vormen zich omdat die jongeren geen zinvolle bezigheden hebben, geen toekomst zien en tegenover elkaar geen lafbekken durven zijn. Maar de uitdrukkelijkheid van de boodschap maakt het verhaal inhoudelijk eerder zwak. Hoofdpersonages zijn Joren en zijn nog jongere, maar erg bijdehante zusje Lieze. Ze wonen in een van de vele grote en sombere torenflats van hun buurt. Maar Peter, de welzijnscordinator van de buurt, heeft als dokterszoon genoeg ruimte thuis om een Zaterdagzolder voor de kinderen te organiseren. Op andere
Dagen, na hun huiswerksessies, trekken Joren en Lieze soms door een vergeten straatje en de jungle, een stuk braakliggend terrein, omdat het de kortste weg is naar het speelplein. Met wat angstgevoelens, want een groepje bromnozems, de Snakes, hebben er hun hol in een verlaten huis. Als Lieze en Joren zien hoe zij het een oudere man lastig maken die eten geeft aan zwerfkatten en later bovendien ook nog katten willen afmaken, is voor hen het hek van de dam. Voor de 'kattenman' ook, maar als hij de Snakes op hun plaats wil zetten, bezeert hij zich en de twee jonge kinderen zorgen op dat moment voor hulp. Peter is de man die geduldig uitlegt waarom de Snakes doen wat ze doen en met hen ook de kattenman in het ziekenhuis bezoekt. Hij is een vroegere fregatkapitein die graag 'Kattenman' wil zijn. Peter probeert de situatie zinvol om te buigen: de stad koopt het 'kot' op en de buurt mag het renoveren. Naast kinderen, ouders en vroegere vrienden van de Kattenman probeert Peter ook de bendeleden in
Te schakelen, omdat het de enige manier kan zijn om hen zinvol bezig te houden en zij technisch genoeg vaardig zijn.
Leeftijd: 10+
Keywords: Avonturen; Jeugdcriminaliteit; Misdaad