Razende Roeland : deel 1 - een ware held. - Kruijssen, Agave, 1959-; van der Veen, Fiel, ....- (Tielt : Lannoo, 2006)
In Een ware held wordt Grimmar ontvoerd door een bende Saksen en gevangen gezet in de buik van een hoge berg, onder de Erenburg. Daar, in de donkere kerker, zitten ook vier dappere Frankische ridders. Zullen zij ooit nog kunnen ontsnappen? Al hun hoop is gevestigd op Roeland, die in zijn eentje de Saksen, de walgelijke dwergen en de schele reus Fledrik zal moeten verslaan. Gelukkig heeft Grimmar een goed stel Ierse hersens De jonge klerk Grimmar wordt op zijn reis van Utrecht naar Aken gevangen genomen door een groep Saksen. Hij wordt meegenomen naar kasteel Erenburg en wordt daar gevangen gezet met vier andere Franken. Maar Grimmar heeft gemerkt, dat ze de hele dag achtervolgd zijn door een mysterieuze man; deze man - genaamd Razende Roeland - zorgt er ook voor dat Grimmar en de andere Franken uiteindelijk bevrijd worden. Het spannende verhaal speelt in de tijd dat de Franken en Saksen nog volop strijd met elkaar leveren. Het wordt helemaal beschreven 'door de ogen' van Grimmar. De tekst
Is gedrukt in duidelijke letter met schreef, de illustraties bestaan uit realistische lijntekeningen die hier en daar met grijstinten zijn ingevuld. Dit boek is het eerste deel uit een serie en maakt een verzorgde indruk. Van de auteur van de 'Sprookverhalen' een zeer spannend boek dat de sfeer van de riddertijd laat proeven. Agave Kruijssen verwerkte haar voorliefde voor middeleeuwse vertellingen al in een tiental "sprookverhalen", d.w.z. gesproken, vertelde verhalen over jonkvrouwen, koningen en ridders die op queeste gaan. Met Een ware held brengt ze het eerste deel van een nieuwe reeks over de held Roeland, geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar. Ze laat het verhaal vertellen door de Ierse klerk Grimmar, die voor Karel de Grote wetten in zinnen moet gieten en voorraden noteren, maar in zijn vrije tijd werkt aan "een waargebeurd en wonderlijk verhaal" over Karels neef Roeland, de grootste held van zijn tijd. Na een helse tocht door Saksisch gebied ontmoet hij Roeland in Erenburg, en samen
Ontsnappen ze aan koning Widukind. Roeland laat zich kort daarna ook kennen in zijn andere gedaante, die van licht ontvlambare aanbidder van vrouwelijk schoon. Aan Karels hof in Aken vertelt Grimmar het verhaal van hun Saksisch avontuur, zodanig opgesmukt en vol leugens dat ze, en vooral Roeland dan, een daverend applaus krijgen en dat de dames hun bloemen, sluiers en zelfs oorbellen toegooien. De verdere avonturen van Razende Roeland zal Grimmar Mankepoot, "een eenvoudige Ierse klerk met een een goed stel hersens, maar veel te veel fantasie" later vertellen. Voor de stof van dit boekje heeft de schrijfster niet zozeer geput uit het bekende Chanson de Roland (11e eeuw), al zal de verloren slag tegen de Saracenen waarschijnlijk wel in een later deeltje aan bod komen. De reekstitel, Razende Roeland, doet denken aan Ludovico Ariosto's fantasierijke Orlando Furioso, met veel magie, verliefdheid en ridderlijke snoeverij en overmoed. Kruijssen laat Grimmar zijn verhaal in 25 korte hoofdstukjes vertellen
In korte duidelijke zinnen, zonder versiering en uitweiding. Toch slaagt zij erin het decor van sagen en half-mythische verhalen voor de lezer aanschouwelijk op te roepen. De negen paginagrote tekstillustraties en de omslagtekening van Fiel van der Veen sluiten goed aan bij de sfeer van het verhaal. Minder gretige lezers zullen dit boekje wel prettig vinden: het leest vlot, de zinnen zijn niet complex, er zit veel actie en humor in, er komen boeiende personages in voor. Een prettig boekje.
Leeftijd: 7+
Keywords: Historische verhalen; Middeleeuwen; Ridders