Ik, ik! - Oldenhave, Mirjam, ....- (Den Bosch : Malmberg/Van In, 2007)
Ze lijken wel zussen, Julia en Britt. Ze denken en voelen vaak hetzelfde. En als ze allebei hun haar rood geverfd hebben, lijken ze helemaal op elkaar. Maar Julia woont alleen met haar vader en haar hond Mick, en heeft jammer genoeg geen echte zus. Hoewel. Julia's vader doet wel erg vaag over haar geboorte. En hoe meer Julia te weten probeert te komen, hoe vaker hij 'Uhm', en 'Tsja' zegt. Julia wordt achterdochtig en samen met Britt, Mick en Reggie, een skater uit het park, gaat ze op zoek naar de waarheid. De 12-jarige Julia heeft het vermoeden dat er rond haar geboorte iets geheimzinnigs aan de hand is. Haar moeder is destijds overleden en als ze bij haar vader navraag doet, houdt hij de boot af. Met haar vriendin Britt en vriend Reggie gaat ze zelf op onderzoek uit en doet een verbluffende ontdekking. In een eigentijdse, moderne sfeer wordt in heldere, directe taal een flitsend, sprankelend verhaal neergezet. De personages zijn levensecht en het ontbreekt niet aan humor en spanning. De ontrafeling van het geheim is wel onwaarschijnlijk en een beetje te veel van het goede. Voor 10-12-jarige jongens en meisje is dit een aantrekkelijk boek door de aansprekende karakters en de herkenbare omgeving.
Leeftijd: 10+
Keywords: Familie; Geheimen; Schoolleven