Een touwtje naar de maan. - De Doncker, Wally, ....-; Derave, Veerle, ....- (Wommelgem : Van In, 2007)
Spot is een hond. Een witte hond met vlekjes. Hij woont al drie jaar in het huis van Baasje en Vrouwtje. Op een dag ontmoet hij daar Muis. Muis is een kat, zo grijs als een muis. Ze worden vrienden. Dit verhaal speelt zich af in de tuin van Wally de Doncker. Zijn huisdieren spelen de hoofdrol: een verrassende zoektocht naar je eigen ik. Met knappe illustraties van Veerle Derave. Of hoe je met korte woorden veel kunt zeggen.... Hond Spot woont al drie jaar bij zijn Baas en het Vrouwtje. Op een dag komt de kat Muis ook bij hen wonen. Muis gaat graag de wijde wereld in en ze neemt Spot (die veel rustiger is en houdt van zekerheid) na veel aandringen en wat chantage mee op haar reis door de nacht. Jammer genoeg loopt die voor Spot niet zo heel goed af! Het verhaal wordt verteld in potisch Nederlands, in korte zinnen die meestal niet langer zijn dan een regel. De auteur verwerkt in het verhaal een aantal filosofische levensvragen die hij voorstelt als 'touwtjes waarmee je aan iets vastzit
En die je tegenhouden - '. Hij heeft hier weinig woorden voor nodig, maar het is de vraag of de jonge lezers deze levensvragen zullen opmerken. De illustraties, gestrooid door het boek, bestaan vaak uit collages van knip- en plakwerk in zwart en grijstinten en met duidelijke contouren. Met simpele wascolijnen lukt het de illustratrice veel gevoel, humor en eigenheid aan de dieren en de natuur mee te geven. Tekst en illustraties vormen hier duidelijk een geheel. De dieren spreken met elkaar. Auteur en illustratrice hebben diverse titels op hun naam staan. Een boek om te lezen, maar vooral om over na te denken en over in gesprek te gaan, zowel thuis als op school. Spot de hond woont al drie jaar in het huis van Baasje en Vrouwtje. Op een dag komt Muis, een grijze poes, er ook wonen. Spot en Muis kibbelen eerst een beetje, zoals honden en katten dat doen, maar worden al snel de beste vrienden. Muis is vrij. Spot niet. Hij heeft een touwtje in zijn hoofd. Muis heeft ook een touwtje. Een touwtje
Naar de maan, want Muis trekt er graag 's nachts op uit. Op een nacht gaat Spot mee op avontuur. Honden kunnen niet zo vlot in bomen klimmen of over muurtjes springen als een kat. Op hun tocht komen ze een heleboel andere dieren tegen die ook allemaal een touwtje hebben dat hen ergens naartoe trekt of met iemand verbindt. Wally de Doncker putte voor dit boek inspiratie uit zijn eigen tuin en huisdieren. Het boek geeft ook een duidelijke knipoog naar de vorige samenwerking tussen auteur en illustrator, Tsjilp, zegt de vis: zo komen Muis en Spot de tsjilpende vis tegen op hun nachtelijke tocht. Dit boek ligt zowat in dezelfde lijn, behandelt eenzelfde thematiek: de zoektocht naar je eigen identiteit, het mogen en kunnen zijn wie je bent, de verbondenheid met anderen en de elementen. Het is opgebouwd uit korte woorden en zinnen, een eenvoudig taalgebruik dat een hele wereld oproept. Sfeervolle tekeningen in alles tussen zwart en wit maken van dit boek een mooi en sfeervol geheel. Een boek dat zich
Vlot laat lezen (AVI 2) maar ook laat voorlezen.
Leeftijd: 7+
Keywords: Dieren; Vrijheid