Met je vinger in je neus : etiquettegids voor kinderen. - Van Laere, Stefaan, 1963-; van Ranst, Do, ....-; van Straaten, Harmen, 1958- (Mechelen : Plantyn, 2007)
Als iedereen zou doen waar hij of zij zin in had, zou alles mooi in het honderd lopen. Er zijn nu eenmaal regels. En al die ongeschreven regels samen, dat is etiquette. Je kan etiquette overal gebruiken. Thuis, in de badkamer of aan tafel. Op een feestje, in de klas of op de bus. Bij een eerste kennismaking of als je met je vrienden optrekt. Face to face of via het internet. Hoe kan je het best gedragen? Is dat altijd en overal hetzelfde. En wat levert het je op? Hoe gedraag je je als een ster met stijl? In dit vierkante boek worden omgangsregels duidelijk en op een vrolijke manier uitgelegd. Om te beginnen: wie goed in zijn/haar vel zit en aardig en respectvol is tegen mensen in zijn/haar omgeving krijgt doorgaans positieve reacties terug. Dat bevestigt het positieve zelfbewustzijn en zo is de cirkel rond. In twaalf hoofdstukken worden onderwerpen behandeld als tafelmanieren, hoe laat je de w.c. en badkamer achter, stijl op school, op straat, hoe ga je met je vrienden om, met je mobieltje
Internetcontacten (en de gevaren daarbij), huisdieren en feestelijke gelegenheden. Het boek wordt afgesloten met een etiquette-test. Jammer dat alleen respectvol gedrag in een rooms-katholieke kerk ter sprake komt. Korte informatie over gebruiken in een synagoge, protestantse kerk, moskee enz. n de aansporing tot respect voor het gedachtegoed van andersdenkenden is in deze maatschappij een must. Geschreven in een vriendelijke, nergens betuttelende stijl, royaal gellustreerd met cartooneske zwart-wittekeningen. Een etiquettegids voor kinderen lijkt op het eerste gezicht wat vreemd. Welke kinderen zitten er immers op te wachten op een boek dat hen gaat vertellen hoe ze zich netjes moeten gedragen? Het is dan ook heel positief dat de onderwerpen die aan bod komen in het boek fris gepresenteerd worden en heel uiteenlopend zijn. Na het eerste, algemene hoofdstuk, wordt er uitleg gegeven over gesprekken voeren, bedankjes en complimentjes geven en verontschuldigingen aanbieden. Daarna heeft men het
Over hoe je jezelf het best kan gedragen aan tafel, op het toilet, op school, op straat, in de kerk, op het internet, aan de telefoon en op feestjes. Ten slotte wordt er ook wat verteld over hoe je het best omgaat met je vrienden en met dieren. Door zo'n uiteenlopende thema's te behandelen wordt het onderwerp 'etiquette' helemaal opengetrokken. Zo wordt er soms uitgeweid over een bepaald thema dat het niet meer erg duidelijk is wat het nog te maken heeft met etiquette. Het onderwerp wordt ook heel fris en jeugdig gepresenteerd, met leuke tekeningen die het boek een humoristische ondertoon meegeven. Ook in het taalgebruik doet men er alles aan om het soms serieuze onderwerp op een leuke manier aan de kinderen voor te stellen - zo wordt iemand die de etiquette met klasse toepast voorgesteld als een 'stijlster'. De gebruikte woorden zijn zeer toegankelijk, en vaak worden er ook grapjes gemaakt die op een heel natuurlijke manier aantonen dat etiquette niet zo saai en serieus hoeft te zijn als sommige
Mensen wel eens denken. Bovendien is de toon die gehanteerd wordt vrijblijvend. De tekst wordt afgewisseld met kadertjes in een andere kleur, met daarin weetjes in de vorm van "wist je dat - " en citaten van kinderen. Daarnaast worden er ook vaak praktische 'etiquette-tips' (geen regels!) gegeven die opgesomd staan in puntjes. Ook heel leuk is de quiz op het einde van het boek, die opnieuw het serieuze onderwerp op een originele en grappige manier aanpakt. Overzichtelijk en toegankelijk van opzet.
Keywords: Etiquette; Gedrag