Het maakbare nieuws : antwoord op Joris Luyendijk - buitenlandcorrespondenten over hun werk - van Hoogstraten, Monique, ....-; Jinek, Eva, ....- (Amsterdam : Balans, 2008)
De journalistiek deugt niet. De media spelen met de waarheid. Journalisten manipuleren en misleiden. Oud-correspondent Joris Luyendijk schetst in zijn bestseller Het zijn net mensen een ontluisterend beeld van de journalistiek.Een beeld dat veel emoties losmaakte en een fel debat ontketende, zowel binnen als buiten het vak. In dit boek gaan vooraanstaande journalisten voor een breed publiek in op de fundamentele vragen die Luyendijk opwerpt en laten ze zien hoe het er in de praktijk echt aan toegaat. Hoe omzeil je de Israëlische pr-machine? Wat vertel je over een land als Amerika, waar iedereen al een mening over heeft? Hoe bericht je vanuit een oorlogsgebied als Irak? Wanneer is een nieuwsfoto te gruwelijk om te laten zien? Deze vragen en nog veel meer worden beantwoord door buitenlandcorrespondenten van naam en faam. Het zijn journalisten die, net als Luyendijk, met hun voeten in het woestijnzand staan en met hun notitieblokjes bij de Palestijnen zitten.Vanuit steden als Kaapstad, Peking, Brussel en New York maken zij het nieuws. In het boek geeft Luyendijk zelf antwoord op het debat dat hij heeft ontketend. Henk Hofland maakt in een finale de balans op. Met bijdragen van Garrie van Pinxteren, Ad van Liempt, Joris Luyendijk, Step Vaessen, Coen van Zwol, Conny Mus, Bram Vermeulen, Minka Nijhuis, Eva Jinek, Monique van Hoogstraten, Paul Brill, Diederik van Hoogstraten, Gerbert van der Aa, Paul Sneijder, Henk Hofland, Kadir van Lohuizen en Stanley Greene.
Keywords: Journalistiek; Nieuwsberichtgeving