De geldpers : de teloorgang van het mediaconcern PCM - Ramaer, Joost, ....- (Amsterdam : Prometheus, 2010)
PCM, de uitgever van de Volkskrant, nrc Handelsblad en Trouw, ontstond tijdens het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Het idealisme uit die tijd gaf bijna zestig jaar de toon aan binnen pcm Uitgevers. Het mediaconcern en zijn eigenaren bleven trouw aan de bijzondere opdracht die zij zichzelf hadden gesteld: de instandhouding van de beste serieuze kranten van Nederland, als onmisbare pijlers onder de democratische rechtsstaat. Maar in 2004 leverden zij zich uit aan Apax, een Britse investeerder. Luttele jaren later was pcm ruim 100 miljoen armer en 300 miljoen aan schulden rijker. De directeuren en aandeelhouders van de eens zo idealistische onderneming, van wie velen zelf miljoenen verdienden aan het Apax-avontuur, moesten zich voor de rechter verantwoorden voor mogelijk wanbeleid. Na een bankroet in de ogen te hebben gezien, restte de uitgever niets anders dan zich te laten overnemen door de Vlaamse Persgroep. Met stijgende verbazing maakte Joost Ramaer dit fiasco mee, als redacteur van de Volkskrant en lid van de ondernemingsraad van pcm. Aan de hand van documenten en gesprekken met tientallen betrokkenen reconstrueerde hij hoe pcm in handen van de Britten kon vallen, en wat er vervolgens gebeurde.
Keywords: Dagbladen -- Nederland