Marketing van diensten. - Maegherman, Koen, ....- (Antwerpen : Garant, 2007)
1. Inleiding 2. Kennismaking met diensten of dienstenproducten 3. Diensten strategisch positioneren in de markt 4. Dienstenproduct 5. Prijszetting van diensten: ratio of perceptie? 6. Belang van plaats en tijd 7. Diensten als processen 8. Personeel als cruciale factor 9. Promotie en communicatie 10. Perceptie en kwaliteit.
Keywords: Marketing -- Dienstensector