Een veerkrachtige samenleving : sociaal werk en duurzame ontwikkeling. - Peeters, Jef, ....- (Berchem : EPO, 2010)
De planeet kreunt onder een mondiale ecologische crisis en daar komt ook nog eens de financiële en economische crisis bovenop. De grootste slachtoffers? Zij die de minste verantwoordelijkheid dragen: de armen. De samenhang tussen de ecologische crisis en de wereldwijd groeiende sociale kloof is voor het sociaal werk dan ook een belangrijke uitdaging. Kunnen we die beantwoorden vanuit onze missie en traditie? Welke processen van sociale verandering kunnen we aangaan? Welke belangrijke maatschappelijke thema's geven inhoud aan duurzame ontwikkeling in de praktijk van het sociaal werk? Hoe kunnen we die praktijk in dat licht verder ontwikkelen? Wat brengt dat mee voor de educatie in sociaal werk? Deze vragen leiden ons doorheen de verschillende delen van het boek, waar een keur aan auteurs uit het sociaal werk aan meeschreef. De verbindende idee is dat gemeenschaps- en netwerkvorming de belangrijkste bijdragen zijn van het sociaal werk aan duurzame ontwikkeling. En die verbanden dienen veerkrachtig
Te zijn om in een snel veranderende wereld de strijd voor een meer rechtvaardige en leefbare wereld te kunnen aangaan. Dit boek onder redactie van Jef Peeters, docent sociale filosofie en ethiek aan de KHLeuven, bevat bijdragen van verschillende auteurs rond sociaal werk en duurzame ontwikkeling, dat erg breed n origineel aangepakt wordt. Uitgangspunt is de idee dat de maatschappelijke malaise waarin we ons bevinden een uitdaging kan vormen om het sociaal werk van binnenuit te vernieuwen. In een eerste deel schetst Peeters een orinterend kader. Daarna volgen teksten over de processen van sociale verandering, enkele specifieke thema's en praktijken van het sociaal werk, het belang van educatie voor een duurzame ontwikkeling. Dat alles wordt afgewisseld met verhalen die een unieke kijk bieden op de realiteit. Zo lezen we onder meer over de impact van een eenvoudige moestuin en de solidariteit tussen Malinese vrouwen. Een evenwichtig opgebouwde bundel, met zowel meer algemene hoofdstukken als bijdragen
Vanuit de praktijk. Theorie staat hier naast toepassingen en uitdagingen voor de toekomst. Achteraan onder meer een bibliografie en lijsten met de praktijkverhalen, figuren en afkortingen uit het boek
Inhoudsopgave : DEEL I - Een orinterend kader 1. De urgentie van ecologische rechtvaardigheid 2. Tussen droom en daad 3. Op zoek naar bronnen 4. Paradigmaverandering 5. Duurzame ontwikkeling in de praktijk DEEL II - Processen van sociale veranderen 6. De transitie naar een duurzame samenleving: van management naar politiek 7. Sociaal werk, duurzame ontwikkeling en sociaal leven: een vruchtbare coalitie 8. Verbindend werken in de hulpverlening: bouwsteen voor een veerkrachtige samenleving 9. Participatief onderzoek in eco-sociaal perspectief: een nieuwe kans voor het sociaal werk DEEL III - Thema's en praktijken 10. Gender als spiegel van duurzaamheid: een andere visie op arbeid en levensloop als sleutel tot een veerkrachtige samenleving 11. Door schulden geraakt. Duurzame budgethulpverlening in onze consumptiemaatschappij
12. Concrete mensen op concrete plaatsen en de strijd voor ecologische rechtvaardigheid 13. Ecologisch burgerschap en het sociaalartistieke als nieuwe burgerschapspraktijk 14. Wat de natuur ons kan leren: als duurzaam en existentieel samenvallen in herstel na delinquentie DEEL IV - Knopen in het netwerk 15. Samenlevingsopbouw timmert aan duurzame ontwikkeling 16. Lokaal Sociaal Beleid als hefboom voor een duurzaamheidstransitie? 17. Het waardegerichte ondernemen achter de lokale diensteneconomie 18. Duurzaam organiseren: personeelswerk als sociale innovatie 19. ACW op zoek naar een gentegreerde benadering van duurzame ontwikkeling 20. Sociaal werkers in de Vlaamse milieubeweging en -administratie DEEL V - Leren voor duurzame ontwikkeling 21. Educatie voor DO: een vernieuwde visie op leren en onderwijzen 22. Inzicht verwerven in duurzaamheidsvraagstukken door systeemdenken 23. Zeven generaties ver: duurzame ontwikkeling en de kunst van het ver(der)-kijken 24. Educatief werken: integreren van duurzame ontwikkeling in een
Opleiding voor sociaal werkers 25. Maatschappelijke stages in Nederland. Opvoeding tot burgerschap voor een duurzame samenleving?
Keywords: Armoede; Ecologie; Financiële crisis