Rekenen - wiskunde in de praktijk : onderbouw. - Oonk, Wil, 1940-; Amse, Hilde, ....-; Barth, Frits, ....-; Keijzer, Ronald, ....-; Lek, Anita, ....-; Lit, Sabine, ....- (Groningen : Noordhoff, 2010)
Rekenen-wiskunde in de praktijk: onderbouw is een studieboek voor de didactiek van het reken-wiskundeonderwijs in de groepen 1 t/m 4. Deel 1 van het onderbouwboek laat studenten kennismaken met onderwijsactiviteiten die gericht zijn op de reken-wiskundige ontwikkeling van kleuters. Door het observeren en verklaren van praktijksituaties krijgen studenten inzicht in het denken en handelen van kleuters. Aan bod komen de domeinen tellen en getalbegrip, meten en meetkunde. Er is verder aandacht voor observeren en registeren, specifieke materialen, het kringgesprek, de ontdektafel en het werken in hoeken. Deel 2 beschrijft het reken-wiskundeonderwijs in de groepen 3 en 4. Centraal staan praktijksituaties als: een methodeles over rekenen tot 20, aandachtspunten voor de overgang van groep 2 naar groep 3, geschikte contexten voor het optellen en aftrekken tot 100, een interactieve meetles en meetkunde. Beide delen bevatten een begin- en een eindpeiling, vragen en opdrachten en suggesties voor verdere verdieping en voor onderzoek in de eigen praktijk. Rekenen-wiskunde in de praktijk: onderbouw wordt digitaal ondersteund via http://www.pabowijzer.nl (enkel toegankelijk met bijgeleverde code) met > Het e-book (digitale hoofdstukken) > Samenvattingen per hoofdstuk > Videofragmenten van besproken praktijklessen > Antwoorden op studievragen > Bronnen en literatuurverwijzingen > Lessuggesties voor opleiders
Keywords: Rekenen -- Basisonderwijs; Wiskunde -- Basisonderwijs