Pek & Veer. - De Pelseneer, Reine, 1982-; Van Camp, Joke, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2008)
Pek is een poes. Veer is een eend. Pek wil een vriend. Veer wil een vriend. Maar een poes en een eend, kan dat? Pek houdt van Veer. Veer houdt van Pek. Op een dag gaat het mis. Heel erg mis. Komt het nog goed? Poes Pek voelt zich eenzaam, evenals het eendje Veer. Als ze elkaar tegenkomen, wil Pek aanvankelijk het eendje opeten, maar als zij hem in plaats daarvan koek belooft, wordt er een duurzame vriendschap gesloten tussen de twee. Hun soortgenoten vinden die vriendschap maar raar. Als Veer een verrassing voor Pek wil organiseren, vallen de andere poezen haar zelfs aan, maar Pek redt haar net op tijd. Daarna gaan ze samen op pad, wat andere poezen en eenden ook van hun relatie mogen denken. Leesoefenstof in korte zinnen, met maximaal tweelettergrepige woorden en eenlettergrepige woorden met twee medeklinkers, AVI-E3. Ook de dialoogvorm wordt in het verhaaltje toegepast. Elke zin begint op een nieuwe regel. Er worden hoofdletters gebruikt, evenals leestekens. Duidelijk, groot lettertype en een ruime bladspiegel. Het verhaal is opgefleurd met grappige, eenvoudige, fleurige, wat abstracte illustraties. Leuke leesstof met een duidelijke boodschap over verdraagzaamheid, voor kinderen in groep drie die ongeveer negen maanden leesonderwijs hebben gehad. Een originele benadering van het thema xenofobie. De katten en eenden in dit verhaal vinden dat iedereen zich met zijn eigen soort moet bezighouden. De hoofdpersonages, hoe verschillend van uiterlijk ook, hebben echter meer gemeen met elkaar dan met hun soortgenoten. Dit tedere verhaal voor eerste lezers gaat over een quasi onmogelijke vriendschap. Pek is een poes en Veer is een eend. Ze mogen elkaar vrijwel meteen en zorgen liefdevol voor elkaar. Hun soortgenoten vinden die vriendschap bespottelijk. En helaas blijft het niet bij pesten en spotten: op een dag wordt Veer aangevallen door drie katten...
Genre: eerste leesboeken
Leeftijd: 6+
Keywords: Eenden; Katten; Vriendschap