Groene ogen : of Hoe jaloers Senne was! - Feliers, Anja, ....-; Verstegen, Jeska, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2009)
'Wat is dat?'zegt een stem naast me. Ik kijk in Sennes ogen. 'Mijn nieuwe pen,' zeg ik blij. Senne lacht scheef. Zijn mond is een rare kronkel. Toch neemt hij mijn pen. 'Met hartjes?'zegt hij. Ik knik vrolijk. 'Mooi hè?' vraag ik. 'Een meisjes pen dus!'antwoordt Senne. Een flauw lachje kruipt uit zijn keel. Lana heeft een nieuwe geurpen met roze hartjes gekregen van haar moeder, omdat ze al goed kan schrijven. Haar vriendin Elsje vindt de pen prachtig, maar pestkop Senne is jaloers en pakt de pen af. Lana is verdrietig en durft het niet aan de juf te vertellen. Vriendje Pat heeft echter een slim idee om de dief te ontmaskeren. Een simpel verhaaltje, geschreven in de ik-vorm vanuit Lana met voor de doelgroep herkenbare schoolsituaties. De vele gekleurde, eenvoudige illustraties drukken emoties uit en passen daarom goed bij de verhaalsfeer. De tekst is geschreven in de tegenwoordige tijd op AVI- M4 niveau en bevat korte zinnen en drielettergrepige woorden. Het gebruik van poëtisch getinte en figuurlijke beeldspraak ("In mijn hart is mijn pen", "Haar vraag klimt in mijn oren") vereist enige taalvaardigheid op het gebied van het begrijpend lezen. Gedrukt in een groot schreefloos lettertype met brede marges. Aardig boekje uit de 'Hartjesreeks', een serie verhalen rond sterke emoties. Eventueel bruikbaar in groep drie om thema's als pesten en vriendschap bespreekbaar te maken.
Genre: eerste leesboeken
Leeftijd: 7+
Keywords: Jaloezie; Vriendschap