Ik duik in mijn boek. - Wille, Riet, 1954-; Van Look, Hugo, 1960- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2005)
Leren lezen is leuk. Het begint met woorden van twee en drie letters. Die vind je hier. Bijna tweehonderd! Dat is een heleboel. Er zijn nog veel meer plaatjes. Duik je mee in dit boek? Dan wordt leren lezen.. net zo lekker als koek! Aanwijsboek tussen prentenboek en eerste leesboek in om oudere kleuters, die al belangstelling krijgen voor letters, tegemoet te komen. De uitgave volgt geen bepaalde leesmethode, maar beperkt zich wel tot woorden van een lettergreep. De auteur blijft dicht bij de belevingswereld van kleuters. Eerst is er een dubbele pagina met een afbeelding van een jongen, waarbij vijftien lichaamsdelen worden benoemd. Dan volgt een dubbele pagina met vijftien werkwoorden in de ik-vorm bij kleine, uitbeeldende plaatjes. Verder zijn er bijvoorbeeldpagina's met klanken, met gevoelens, speelgoed. De gekleurde illustraties zijn clichmatig, maar wel rustig. Het boek is ook als kijkboek te gebruiken door jongere kinderen en heel geschikt voor (wat oudere) anderstaligen bij het
Leren van de Nederlandse taal. Behalve uitgaven van uitgeverij Zwijsen, zijn er weinig specifieke boeken voor kinderen in de fase tussen kleuter en groep 3 in; in die zin voldoet dit boek aan een behoefte. Op het overwegend blauwe omslag duikt een jongetje in een witte golf waarbij verschillende cijfers en letters omhoogspatten, wat de doelgroep zal intrigeren. Om moeilijke lezers te stimuleren gebruiken Riet Wille en Hugo van Look in dit boekje twee strategien. Enerzijds sluiten ze aan bij prentenboeken waarin kleuters moeten raden of aanwijzen, anderzijds blijven ze nauw bij de leefwereld van de lezers zodat de relatie tussen beeld en woord onmiddellijk duidelijk wordt. Het resultaat zijn twaalf platen van twee pagina's met telkens zo'n vijftien woorden over het lichaam, dieren, soorten mensen, de tuin (tweemaal), activiteiten, geluiden etc. De vragen zijn gevarieerd: nu eens moet de lezer gewoon lezen wat onder een afbeelding staat, dan weer moet zij een woord selecteren uit een lijst.
Meestal betreffen de te lezen woorden eenlettergrepige zelfstandige naamwoorden, drie platen beelden werkwoorden, geluiden en adjectieven uit. Bij de strategie van het prentenboek schuilt een addertje onder het gras. De lezer zou namelijk even goed kunnen raden in plaats van te lezen. Enige begeleiding is hier dus aangewezen, maar de auteur bouwt ook enkele 'valkuilen' in, zoals subtiele onderscheiden (dief vs. boef), eigennamen en polysemie (das). De geluiden op de plaat 'wat hoor ik daar?', of de adjectieven bij de vraag 'hoe voel ik mij?', kun je moeilijk raden en moet je wel lezen.
Genre: eerste leesboeken
Leeftijd: 6+
Keywords: Aanvankelijk lezen