Mijn lijf. - Wille, Riet, 1954-; Pottie, Marjolein, 1970- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2007)
En nog een oog. Ik kijk naar jou. Of kijk jij naar mij? Het maakt niet uit. Een oog, daar kijk je mee. Ik kan goed zien. Hoe ziet jouw lijf eruit ? Hoe werkt het? Dat lees je in dit boek. Basisinformatie over je lijf en de zintuigen in een basale leesoefentekst. Bij elk onderdeel staat een raadsel over een bijpassend kledingstuk. De tekst, AVI-1 (AVI-nieuw Start) in eenlettergrepige woorden en afgebroken zinnen is niet altijd duidelijk: "Wat doe ik aan? Het moet op mijn huid. en op mijn neus. want die zit uit!" Rond de paginagrote illustratie, waar doorheen deze tekst staat gedrukt, geven inzetplaatjes de diverse mogelijkheden aan. Achterin de oplossing. Aan elk lichaamsonderdeel wordt een dubbele pagina besteed. Rechts het lange blok tekst en links de expressieve ingekleurde krijttekening en inzetplaatjes. Al met al komen de onderwerpen niet spannend uit de verf. Het verschil jongen/meisje komt niet aan de orde. Het verzorgde boekje heeft een stevige kwaliteit papier en twee aantrekkelijke
Schutbladen, waarop het kind en alle benoemde lichaamsdelen staan aangegeven en te lezen. Om samen met 5/6 jarigen te bekijken en te benoemen. Ook bruikbaar per onderdeel. Mijn lijf legt aan beginnende lezers uit hoe het menselijk lichaam werkt. Het boek opent met een tekening van een meisje met woordverwijzingen naar onze ledematen en zintuigen, die overigens niet allemaal systematisch aan bod komen. Op de rechterpagina vertelt een klein meisje over zichzelf en haar papa Bas. In elk verhaaltje staat een zintuig of een lichaamsdeel centraal. Zo vertelt het meisje wat ze met haar ogen, neus of keel kan doen. Daarnaast vertelt ze ook vaak grappige anekdotes over haar papa. Op die manier komen we heel wat te weten over de relatie tussen vader en dochter. De tekst is volledig aan AVI 1-niveau aangepast: geen hoofdletters, eenlettergrepige woorden, geen tweeklanken enz. Ondanks deze beperkingen weet Riet Wille een vlotlezende en zelfs potische tekst te schrijven. Soms zijn de opmerkingen van het
Meisje zelfs kleine raadseltjes, zoals "Ik doe vaak een das aan. Dan heb ik geen kou. Bas wil geen das. Ook niet voor een fuif." Hier wordt naar de twee betekenissen van het woord 'das' verwezen, die zeker niet voor alle zesjarigen meteen duidelijk zullen zijn. Op de linkerpagina krijgen de lezers trouwens telkens nog meer raadsels. Daar zien we een zoekprent met een grote tekening die telkens omringd wordt door zes kleine tekeningen. Aan de hand van een raadseltje moet de lezer het juiste prentje zoeken, waarvoor achteraan de oplossingen op n prent verzameld staan. De prenten van Marjolein Pottie zijn vrij klassiek, en het is vooral door de aantrekkelijke lay-out dat ze de aandacht trekken.
Genre: eerste leesboeken
Leeftijd: 6+
Keywords: Menselijk lichaam