Rekenen - wiskunde in de praktijk : bovenbouw. - Oonk, Wil, 1940-; Barth, Frits, ....-; Keijzer, Ronald, ....-; Lit, Sabine, ....-; Markusse, Annette, ....-; den Engelsen, Martine, ....- (Groningen : Noordhoff, 2010)
Rekenen-wiskunde in de praktijk: bovenbouw is een studieboek voor de didactiek van het reken-wiskundeonderwijs in de groepen 5 t/m 8. Deel 1 van het bovenbouwboek beschrijft het reken-wiskundeonderwijs in de groepen 5 en 6. Centraal staan praktijksituaties als: een methodeles over rekenen tot 1000, een educatief ontwerp rond tijd, een toets over tafels afnemen en rijke problemen. Hierbinnen worden algemeen-didactische onderwerpen uitgelicht, zoals de organisatie van zelfstandig werken en de kunst van het niveauverhogen. Deel 2 gaat over het reken-wiskundeonderwijs in de groepen 7 en 8. Studenten maken in dit deel onder andere kennis met de praktijk van een les meten, contexten en modellen, cijferen, hoofdrekenen en schatten en de CITO-eindtoets. Ook in dit deel worden relevante algemeen-didactische onderwerpen aan de orde gesteld, zoals inspelen op niveauverschillen en eigen producties van leerlingen. Beide delen bevatten een begin- en een eindpeiling, vragen en opdrachten en suggesties voor verdere verdieping en voor onderzoek in de eigen praktijk. Rekenen-wiskunde in de praktijk: bovenbouw wordt digitaal ondersteund via www.pabowijzer.nl (enkel toegankelijk met bijgeleverde code) met > Het e-book (digitale hoofdstukken) > Samenvattingen per hoofdstuk > Videofragmenten van besproken praktijklessen > Antwoorden op studievragen > Bronnen en literatuurverwijzingen > Lessuggesties voor opleiders
Keywords: Wiskunde -- Basisonderwijs