Zo werkt Europa na Lissabon - Sterckx, Dirk, ....-; Delva, Tine, 1983-; Ryckbost, Isabelle, ....- (Kortrijk : UGA, 2010)
Deze volledig geactualiseerde bestseller, met een voorwoord van Herman Van Rompuy (Voorzitter Europese Raad) en Karel De Gucht (Europees Commissaris voor Handel), is uitgegroeid tot het standaardwerk bij uitstek voor al wie meer wil weten over de werking, de instellingen en het beleid van de Europese Unie. Precies 1 week voor de start van het Belgische EU-voorzitterschap werd het boek officieel aan de pers voorgesteld in het Informatiebureau van het Europees Parlement. Dit boek is een poging om bijna 60 jaar Europa tot bij de burger te brengen. Niemand heeft tot nu toe geprobeerd een overzicht van de geschiedenis, de instellingen n het beleid van de Europese Unie in n boek samen te brengen. Hoe kwam de Unie tot stand en waar staat ze vandaag, welke basisprincipes regelen de werking van de Unie? Waar vind je de belangrijkste praktische informatie die je als genteresseerde burger nodig kunt hebben als je met de werking van de Europese Unie te maken krijgt? De verschillende stappen van
De Europese eenmaking worden belicht, Europese functies en belangrijke vergaderingen krijgen een gezicht en voorbeelden van Vlaamse of Belgische projecten tonen aan hoe Europa ons dagelijks leven benvloedt. Door de verwijzing naar websites doorheen het boek kan de lezer zich verder verdiepen in de materie en steeds de meest recente informatie vinden. Deze herwerkte versie van 'Zo werkt Europa' bewijst hoe snel Europa beweegt: de gevolgen van het Verdrag van Lissabon (december 2009) voor de instellingen, de besluitvorming, de beleidsdomeinen... Europa staat niet stil, de herwerking van 'Zo werkt Europa' was broodnodig. 'Zo werkt Europa' is een handboek voor iedereen die meer wil weten over Europa: voor je werk, voor je studie, voor je klas, voor je bedrijf, voor je gemeente, voor je kinderen en kleinkinderen of gewoonweg uit interesse
Inhoudsopgave : 1. De Europese Unie: gisteren, vandaag en morgen 2. Het recht van de Europese Unie 3. De instellingen en organen van de Europese Unie 4. De besluitvorming
Binnen de Europese Unie 5. De burgers van de Europese Unie 6. De rechtsbescherming binnen de Europese Unie 7. De begroting van de Europese Unie 8. Het beleid van de Europese Unie
Keywords: EU -- Geschiedenis; EU -- Politiek; Europese Unie