Praktijkboek gestalt. - Derkinderen, Paul, ....-; Knijff, Ernst, ....-; Meijer, Sjanneke, ....- (Utrecht : De Tijdstroom, 2009)
I. THEORIE IN PRAKTIJK Gewaarzijn van het wisselwerkend veld - Het lijfelijk weten - Over ontwikkeling - Fenomenologie en diagnose - Contact, creatieve aanpassing en overdracht II. PSYCHOPATHOLOGIE IN DE GESTALTBENADERING Psychopathologie: verstoorde wisselwerking van persoon/leefwereld - Stemming, ontstemming, stemmingsstoornis - Schaamte en de therapeutische relatie - Gestalttherapie voor mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis: op zoek naar zingeving en verbinding III. CASUÎSTIEK Gestalttherapie in arbeidscontext - Over verlieservaringen en depressie - Gestalttherapeutisch werken bij cliënten met een lichamelijke aandoening: een evenwichtsoefening - Verdeeld geheel(d). Een gestaltvisie op dissociatieve fenomenen - Gestalt en culturele diversiteit - Het proces van aanraken. Gestalttherapie en lichaamsgericht werken IV. GESTALT IN VERSCHILLENDE CONTEXTEN Contact met jezelf en de ander. Praktisch methodische richtlijnen voor het werken met relaties en gezinnen - Over groepstherapie - Over het inzetten van actieve avontuurlijke werkvormen - Agressie(f) in gestaltperspectief: 'in afstand nabij' - Omgaan met leven en dood - Veranderen is stilstaan. Een pleidooi voor faciliterend management - Relationeel gewaarzijn verhogen bij verpleegkundigen. Jaartraject helende relatie V. VANUIT DE GESTALTBENADERING BEKEKEN Spiritualiteit in het werken vanuit de gestaltbenadering - De aarde bewonen vanuit wederzijdse verbondenheid. Voor welke identiteit, macht en ethiek kiezen wij? - Gestalttherapie en ethiek - Veldgewaarzijn in plaats van regelgeving - Het oog van de waarnemer. Een gestalttheoretische beschouwing op ziekte en handicap - Gestalttherapie en actueel beeldende kunst -
Keywords: Gestalttpsychologie