De jurk van Jan. - Vandewoude, Katrien, 1955-; De Bode, Ann, 1956- (Wommelgem : Van In, 2010)
In de winkel ziet Fien dat haar nieuwe buurman Jan een jurk koopt. Fien hoort dat Jan geen vrouw, vriendin of dochter heeft. Zou Jan die jurk voor zichzelf kopen? Dat blijkt het geval te zijn hetgeen Fien en haar klasgenoten leert oog te hebben voor en tolerant te zijn ten opzichte van gedrag dat van de algemeen aanvaarde norm afwijkt. Dit deel uit de serie Samenleesboeken is bedoeld voor aanvankelijke lezers in groep 3 van de basisschool als ze ongeveer 10 maanden leesonderwijs hebben gehad. De kinderen lezen de gemakkelijke, korte zinnen in de tekst die in een 14-punts letter is gedrukt en geschreven is op AVI-niveau 2. Het resterende grootste en moeilijker deel van de tekst, leest een ander. Dat kan een (groot-)ouder, de juf of een ouder kind zijn. Zo iemand kan gebruik maken van de suggesties achter in het boek. Onder elk van de vijftien hoofdstukjes staat een vraag om de tekst te overdenken en een gesprekje met de jongere lezer te starten.
Genre: eerste leesboeken.
Leeftijd: 6+
Keywords: Pesten; Rollenpatronen; Samenleesboeken