Scheidingskinderen : overzicht van recent sociaal-wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van ouderlijke scheiding voor kinderen en jongeren. - Spruijt, Ed., ....- (Amsterdam : SWP, 2007)
Meestal gaat het met kinderen na een scheiding goed, maar een aantal houdt problemen. Ed Spruijt beschrijft deze problematiek in Scheidingskinderen vanuit verschillende gezichtspunten: sociologische, pedagogische, juridische, psychiatrische en op het gebied van preventie en interventie. Vragen die daarbij aan de orde komen zijn: Waar gaan de kinderen wonen? Welke adviezen geeft de Raad voor de Kinderbescherming? Hoe erg zijn ouderlijke conflicten? Welke problemen hebben kinderen? Hoe vaak komen oudervervreemding en huiselijk geweld voor? Wat zijn de effecten van wetgeving, voorlichting en cursussen voor ouders en kinderen? Scheidingskinderen is vooral bedoeld voor allen die in hun werk op n of andere manier te maken hebben met deze groeiende groep kinderen en jongeren. In de inleiding wordt uitleg gegeven over geraadpleegde bronnen en de opzet van het boek. Het boek start met de sociologische kerncijfers, gevolgd door juridische aspecten, de rol de van Raad voor de Kinderbescherming
Daarna gevolgd door de pedagogische situatie waarin kinderen van gescheiden ouders opgroeien. Dan komen de psychiatrische aspecten aan de orde, met de gevolgen, huiselijk geweld en kindermishandeling. Het boek eindigt met ideen over preventie, interventie, conclusies, discussie en aanbevelingen. In de uitleiding wordt aandacht geschonken aan de juridische positie van scheidingskinderen. Tevens een pleidooi voor een opvoedingsbelofte, die door beide ouders afgelegd zou moet worden na de geboorte van een kind. Het boek eindigt met een literatuurlijst, aanbevolen recente boeken en nuttige websites. De auteur geeft vanuit zijn betrokkenheid bij de problematiek van scheidingskinderen en een veelheid van wetenschappelijke kennis een bijdrage aan verdere discussie over de positie van scheidingskinderen en de noodzaak van een hulpverleningsaanbod voor kinderen en ouders. Het boek is overzichtelijk geschreven en is bestemd voor beleidsmakers in de jeugdzorg. Voor uitvoerende werkers in de jeugdhulpverlening
Zijn er aanbevelingen voor discussie en een andere werkwijze
Inhoudsopgave : 1 Inleiding 2 Geraadpleegde bronnen en opzet 2.1 Geraadpleegde bronnen 2.2 Onderzoek Jongeren & Gezinnen 2006 2.3 Opzet van het rapport 3 Sociologische aspecten: cijfers en feiten 3.1 Inleiding 3.2 (Echt)scheidingscijfers in Nederland 3.3 Aantal scheidingskinderen 3.4 Woonsituatie na de scheiding 3.5 Contact met de uitwonende ouder 3.6 Ouders wel of niet officieel getrouwd geweest 3.7 Problemen van scheidingskindereN 3.8 Samenvatting 4 Juridische aspecten: wetgeving en de Raad voor de Kinderbescherming 4.1 Inleiding 4.2 De wetgeving vanaf 1 januari 1998 4.3 Effecten van de wet van 1 januari 1998 4.4 Adviezen van de Raad voor de Kinderbescherming *4.4.1 Inleiding *4.4.2 Adviezen over omgang * 4.4.3 Adviezen over extern onderzoek *4.4.4 Adviezen over verblijfplaats 4.5 Overige juridische gegevens uit Jongeren & Gezinnen 2006 4.6 Samenvatting 5 Pedagogische aspecten: problemen van scheidingskinderen 5.1 Inleiding 5.2
Algemene problemen van scheidingskinderen 5.3 Specifieke problemen van scheidingskinderen 5.4 Conflicten tussen de ouders 5.5 De woonsituatie en de effecten voor kinderen 5.6 Contact met de uitwonende ouder en de effecten voor kinderen 5.7 Kinderen in stiefgezinnen 5.8 Autochtone en allochtone gezinnen 5.9 Overige gegevens uit Jongeren & Gezinnen 2006 5.10 Samenvatting 6 Psychiatrische aspecten: ernstige problemen 6.1 Inleiding 6.2 Ouderverstoting (PAS) en oudervervreemding 6.3 Huiselijk geweld en kindermishandeling 6.4 Samenvatting 7 Vernieuwingsaspecten: preventie en interventie 7.1 Inleiding 7.2 Voorlichting over scheiden 7.3 Bemiddeling 7.4 Cursussen voor ouders en/of kinderen 7.5 (Wettelijke) verplichtingen 7.6 Omgangsbegeleiding 7.7 Samenvatting 8 Conclusies, discussie en aanbevelingen 8.1 Conclusies 8.2 Discussie 8.3 Aanbevelingen 9 Uitleiding Literatuur Aanbevolen (recente) boeken
Keywords: Kinderen en echtscheiding