Opa en de haan. - Wyckmans, Anne, 1950-; Vanhamel, Evelien, ....- (Wommelgem : Van In, 2010)
De opa van Peterjan is heel bijzonder. Hij woont in een flat in de stad, kent heel veel mensen, voetbalt nog met Peterjan en . hij heeft nog een haan. Met die haan is van alles aan de hand. De opa van Peterjan is een kranige oude man die alleen woont in een flat vlakbij een plantsoentje. Daarin is een haan neergestreken die zich niet zomaar laat wegjagen. Alle buren zorgen voor de haan en dat schept een band. Het dier waakt zelfs als er boeven komen en verdedigt een meisje dat aangevallen wordt door een hond. De haan krijgt ten slotte een heus hok en een kip als gezelschap. Een realistisch verhaal met een fantasierijk, wensvervullend randje. De boodschap van het verhaal is dat oudjes niet noodzakelijk zielig zijn en dat het samen zorgen voor een dier buren samen kan brengen. Dit samenleesboek bevat een eenvoudige tekst op AVI 3 voor een beginnende lezer en een moeilijker tekst voor een meelezer op AVI 7. De vlot leesbare tekst staat afwisselend in een groot en een klein lettertype waardoor de bladspiegel wel enigszins onrustig wordt. De tekst is verdeeld in hoofdstukken; daarnaast nog een indeling in tekstblokken was overzichtelijker geweest. De kleurenillustraties in gemengde techniek zijn speels, expressief en heel gevarieerd. Een boek om samen met een beginnende lezer
Leeftijd: 7+
Keywords: Grootouders; Pluimvee; Samenleesboeken