De reis van de bal. - Rompa, Bas, ....-; Lee, Linda, ....- (Wommelgem : Van In, 2010)
Het is zaterdagochtend en Lena is vroeg wakker. Ze haast zich naar het ontbijt. En dan ... een grote verrassing! Door het raam ziet ze haar verloren bal liggen. Ze loopt meteen de tuin in om ermee te spelen. Op het pad naast de beek komt ze de vervelende meneer Bonenkamp en zijn hond Joris tegen. Joris ziet een balspelletje ook wel zitten. Enthousiast doet hij de bal in de beek belanden! Lena moet er snel achteraan, want het water drijft de bal steeds verder weg, het hele dorp door. Gelukkig zijn er postbode Janien, de hardloper en tante Jet, die Lena een handje kunnen helpen ... Rondom een bal die bij een tante is blijven liggen en nu weer terug is bij Lena, ontspint zich een origineel verhaal over menselijke verhoudingen. Er voert een zoektocht langs bruggetjes en een waterval in een stromende beek waar steeds meer mensen bij betrokken raken en schijnbaar toevallige voorbijgangers een rol gaan spelen. Sympathieke sfeer met genuanceerd neergezette karakters in een moderne dorpse setting. Deel uit de 'Smaragdreeks'*. Gecompliceerd verhaal in korte heldere zinnen, zodat het (ook volgens de educatieve uitgeverij) voor zwakkere lezers in hogere groepen geschikt is. Hun stelling dat er 'ongemerkt extra aandacht voor woordenschat' gegeven is door een 'ervaren' schrijver wordt zeker waargemaakt. Aantrekkelijk, humoristisch, stevig gebonden boek met korte hoofdstukken en veel leuke tekeningen. Onvergeeflijk is dat de bal in het verhaal zwarte stippen heeft en op de illustraties witte! Grappige omslag met het autootje van tante die 's nachts komt aanrijden met de bal achterin, maar sneeuwt het (onwaarschijnlijk in die zomerse sfeer) of is het een sterrenhemel? Vanaf ca. 8 jaar.
Leeftijd: 7+
Keywords: Balspelen; Respect; Vriendschap