Het voortplantingsboekje : handleiding. - van Ginderachter, Renaat, ....-; Veelaert, Thaïs, ....- (Mechelen : Plantyn, 2010)
Het Voortplantingsboekje in het kort: * 15 lessen voor het vijfde en zesde leerjaar * Seksuele vorming met extra aandacht voor het relationele aspect * Afwisselende werkvormen * Ondersteuning voor leerkrachten bij een niet evident onderwerp * Nagelezen door Sensoa Het Voortplantingsboekje is een nieuwe lesmethode over seksuele en relationele vorming. De lessen bieden de leerkracht een oplossing om op een respectvolle manier les te geven over seks. Het Voortplantingsboekje... biedt verschillende werkvormen: klassikaal, individuele oefeningen, partnerwerk, groepswerk; geeft leerlingen de ruimte om gevoelens en emoties te uiten; benadert seks en de leerlingen op een respectvolle manier; biedt aandacht aan de verschillende seksuele relatievormen; bezorgt u als leerkracht alle comfort; biedt bij alle onderwerpen de noodzakelijke informatie; laat ook toe eigen materiaal te integreren. De lessen sluiten aan bij het leergebied WO, meer bepaald bij de domeinen natuur, mens en maatschappij
En bij het leergebied sociale vaardigheden. De leerinhoud vindt aansluiting bij Het Grote Voortplantingsspel
Inhoudsopgave : Inleiding Seksuele en relationele vorming ... een dialoog Wanneer? Thuis en op school Materiaal Leergebieden Concordantie van lessen met eindtermen en leerplannen A/ Concordantie met eindtermen wereldorintatie en sociale vaardigheden B/ Concordantie met het leerplan wereldorintatie en relationele vorming VVKBaO C/ Concordantie met het leerplan wereldorintatie OVSG D/ Concordantie met het leerplan wereldorintatie Gemeenschapsonderwijs Lessen Introductieles: Over bloemetjes en bijtjes Puberteit Mannelijke voortplantingsorganen Vrouwelijke voortplantingsorganen Vrouwelijke cyclus Voortplanting Zwangerschap Anticonceptie Homoseksualiteit Aids Hygine Media Weerbaarheid Verwerkingsles: Het grote voortplantingsspel Toets Kopieerbladen Introductieles Puberteit Mannelijke voortplantingsorganen Vrouwelijke voortplantingsorganen Vrouwelijke cyclus Zwangerschap Homoseksualiteit Aids
Media Toets Voorbeeldbrief Correctiesleutel Puberteit Mannelijke voortplantingsorganen Vrouwelijke voortplantingsorganen Vrouwelijke cyclus Voortplanting Zwangerschap Anticonceptie Homoseksualiteit Aids Hygine Media
Losbladig
Keywords: Seksuele opvoeding -- Basisonderwijs