Het wonderpaard. - Van Oudheusden, Pieter, 1957-2013; Bongers, Erik, ....- (Wommelgem : Van In, 2010)
Boer Li Po heeft een paard gekocht. Een witte hengst. Het hele dorp loopt uit om het paard te zien. Buurman Tsjang voorspelt Li Po veel geluk. Zo'n paard brengt geluk en rijkdom. Li Po haalt zijn schouders op. Soms heeft hij geluk, soms niet. En soms verandert ongeluk in geluk. Heeft het wonderpaard daar iets mee te maken? Een verrassend verhaal, genspireerd op een oude Chinese wijsheid. Het sprookjesachtige verhaal in dit met veel zorg samengestelde boek ademt in tekst en illustratie een Chinese sfeer. Li Po heeft een hengst gekocht met geld dat hij jaren heeft opgespaard. Zal dit prachtige, sneeuwwitte paard hem geluk of ongeluk brengen? Iedereen bemoeit zich ermee, behalve Li Po die oosters-filosofisch de gebeurtenissen over zich heen laat komen ('Ach, we zullen wel zien'). De lay-out van het boek is opmerkelijk. De tekst staat in korte zinnen met grote letters ruim op papier, omringd door twee soorten heel verschillend uitgewerkte illustraties. Fijne pentekeningen worden afgewisseld
Met zachtgetinte, sfeervolle schilderijtjes, met soms dramatische afbeeldingen. De beschrijving van een oorlogsdreiging is pacifistisch; vechten in de oorlog is slecht en gevaarlijk. Boer Li Po heeft van zijn spaargeld een prachtige witte hengst gekocht. Het hele dorp benijdt hem erom. De buurman, meneer Tsjang, zegt dat het wonderpaard nu vast veel rijkdom en geluk zal brengen, maar Li Po blijft er nuchter onder. Daarna volgen de gebeurtenissen elkaar op. Eerst loopt het paard weg tijdens een onweer, en als het terugkeert brengt het drie wilde merries mee. Als Ba, de zoon van Li Po een van de merries wil berijden om voor paardentemmer te oefenen, gooit het dier hem van zijn rug. Ba breekt zijn been. Telkens komt de buurman langs, de ene keer om het wonderpaard te bewieroken, de andere keer om te klagen hoeveel ongeluk het over de familie heeft gebracht. Dan komen er soldaten, die alle jonge mannen meenemen, omdat het oorlog is. Ook de zoon van meneer Tsjang moet mee. Alleen Ba ontsnapt hieraan
Hij heeft immers zijn been gebroken. Meneer Tsjang moet dan ook toegeven dat het wonderpaard Li Po echt wel geluk gebracht heeft. Dit verhaal is gebaseerd op een oude Chinese wijsheid en vertelt over het geloof in toeval, geluk of ongeluk. Pieter van Oudheusden doet dit in een tekst op het niveau van AVI 5, met vele korte zinnen, maar in een overigens erg potische en beeldrijke taal. Erik Bongers zorgde voor mooie, al dan niet ingekleurde pentekeningen in de traditie va
Leeftijd: 7+
Keywords: China; Geluk; Paarden