Het dolfijnenkind. - Lagrou, Patrick, 1949- (Wommelgem : Van In, 2010)
Als Marijn op een dag met de school een dolfinarium bezoekt, gebeurt er iets heel vreemds. Voor hij het goed en wel beseft, duikt hij in het water en zwemt hij met de dolfijnen alsof hij nooit iets anders in zijn leven heeft gedaan. Zijn moeder beseft dat het hoog tijd wordt om Marijn voor dit gedrag een verklaring te geven. Ze vertelt een aantal zaken uit het verleden, ook als is het pijnlijk voor haar. De vader en moeder van Marijn bestudeerden dolfijnen op de Bahama's toen Marijn er twaalf jaar geleden geboren werd. Op dezelfde dag stierf zijn vader, maar het mysterie daarover is nooit opgelost. Samen met zijn moeder gaat Marijn in de vakantie naar Long Island en slaagt erin de waarheid te achterhalen. Daarbij loopt hij een syndicaat van drugssmokkelaars voor de voeten. Wensvervullend avonturenverhaal dat veel informatie bevat over veel onderwerpen. Doordat de hoofdpersoon een intelligente, leergierige jongen is, komt al deze informatie heel natuurlijk over. Er wordt een bijna tastbaar beeld geschapen van het leven op een tropisch eiland. Hier en daar zijn wat dingen niet goed uitgewerkt, zo is er geen enkel taalprobleem en heeft de hoofdpersoon opeens een fiets op het eiland (terwijl zijn moeder bijna geen geld heeft). Ook de gebeurtenissen die gebaseerd zijn op, of voortvloeien uit telepathisch contact van de hoofdpersoon met de dolfijnen worden goed verwoord. Goede woordkeus met maar af en toe wat houterig taalgebruik, veel spreektaal. Redelijk goede karaktertekening. Met kaart van de Atlantische Oceaan en omringende landen op de schutbladen. Nieuw omslag met foto van dolfijn.
Leeftijd: 12+
Keywords: Dolfijnen