Despereaux : of het verhaal van een muis, een prinses, een schoteltje soep en een klosje garen. - DiCamillo, Kate, ....-; Hopman, Philip, ....- (Wommelgem : Van In, 2010)
De kleine muis Despereaux is anders dan de andere muizen. Maar het vreemdste is dat hij verliefd is op de prinses van het kasteel waar hij met zijn familie woont. Door listen en dappere gevechten redt hij de prinses uit de klauwen van moordzuchtige ratten. De auteur weeft in de vier boeken de verschillende verhaallijnen kundig tot een geheel waardoor het geheel voor jonge lezers goed te volgen is. De vertelstijl waarbij de lezer regelmatig rechtstreeks wordt aangesproken, heeft soms een komisch effect. Het boek is bij uitstek geschikt om voor te lezen mede door de speelse vertaling, ook kan er dan worden ingegaan op enkele moeilijke woorden. De vele gewassen pentekeningen, soms paginagroot, een aantal bladoverschrijdend, versterken de aandoenlijkheid van het muisje en de gemeenheid van de ratten. Het sprookjesachtige verhaal is bijzonder door zijn bemoedigende, grappige toon en kleurrijke typeringen. Bekroond met de Newbery Medal (de Amerikaanse Gouden Griffel). Despereaux is een kleine muis met veel te grote oren. Maar toch is hij een held. Het liefst leest hij spannende ridderverhalen. Hij vindt het dan ook heel gewoon dat hij verliefd wordt op de dochter van de koning onder wiens paleisvloer hij leeft. Als een echte ridder probeert hij haar hart te veroveren. Een muis die om de hand van een prinses dingt, dat is muizenverraad! Zelfs zijn eigen vader en moeder keren zich bruut van hem af. Hij wordt verbannen naar de donkere kerkers van het paleis, waar hij is overgeleverd aan de wrede klauwen van Ciaroscuro, de rat die alles haat wat naar muis ruikt. Despereaux ontsnapt en wordt weer gevangen, hij bedenkt listen en voert gevechten.... Zal de kleine dappere muis de gruwelijke kerker en de moordzucht van de ratten overleven? Zal hij ooit zijn geliefde prinses weerzien?
Leeftijd: 9+
Keywords: Muizen; Verliefd zijn