Kikker vindt een schat. - Velthuijs, Max, 1923-2005 (Wommelgem : Van In, 2010)
Vol zelfvertrouwen gaat Kikker op pad om Beertje te laten zien hoe je moet schatgraven. De kuil die Kikker graaft, wordt almaar dieper en Beertje twijfelt of ze ooit nog wel een schat zullen vinden. Wanneer Beertje te veel over de rand leunt, valt hij bij Kikker in de kuil. Ze kunnen er niet meer uit en samen maken ze een bange nacht door. De volgende dag worden ze ontdekt en met hulp van Rat, die een laddertje heeft, kunnen ze de kuil verlaten. Teleurgesteld vertelt Kikker dat ze geen schat gevonden hebben; maar daar weet Rat wel raad op. Hij poetst één van de opgegraven stenen op, die volgens hem wel een miljoen jaar oud is, en overhandigt die plechtig aan Kikker. De voor het grootste deel ingekaderde en in vrolijke kleuren waterverf uitgevoerde illustraties zijn eenvoudig van opzet en beslaan de helft van iedere pagina. De tekst van dit eenvoudige verhaaltje is uitgevoerd in groot lettertype en bevindt zich onder de illustraties. Een prettig en verzorgd kijk- en voorleesboek voor peuters en kleuters waarin impliciet duidelijk wordt dat iets heel gewoons ook heel bijzonder kan zijn. De voor- en achterschutbladen tonen een kraai (ook aanwezig op diverse illustraties) in een landschap.
Leeftijd: 3+
Keywords: Avontuur