Met opa naar zee. - Boonen, Stefan, 1966-; Meijer, Marja, 1966- (Wommelgem : Van In, 2010)
Is iedereen er klaar voor? vraagt opa. Alle kinderen knikken: Ja, hoor. Ze hebben hun rugzakjes en hun petjes. Ze zijn helemaal klaar voor een leuke dag aan zee. Wees voorzichtig, zegt oma. Zorg dat je niemand kwijtraakt. Maak je geen zorgen, antwoordt opa. Maar aan zee is het toch niet zo eenvoudig om iedereen in het oog te houden. Komt dat wel goed? Een vrolijk prentenboek over een dag aan zee met een verstrooide opa. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Opa beleeft in dit boek weer een nieuw avontuur met zijn kleinkinderen. Ze gaan met z'n allen naar het strand. Vandaag is opa de generaal en past goed op alle kinderen. Aangekomen op het strand vertelt opa dat ze allemaal goed bij elkaar moeten blijven zodat niemand kan verdwalen. De kinderen gaan samen zwemmen, graven opa in en hebben veel plezier. Maar als opa voor iedereen een ijsje wil halen, raakt hij zelf de weg kwijt. Zullen ze opa weer vinden? Dit deel is net zo leuk als het eerste deel 'Met opa op de fiets'* dat bekroond werd met een
Pluim van de maand (maart 2005). Plezier en familie staan voornamelijk centraal in dit boek. De gedetailleerde illustraties in gemengde techniek beslaan een of twee bladzijdes. Er is gebruik gemaakt van zachte kleuren, die de warmte van de zomer goed weergeven. Opa valt erg op omdat zijn blouse ingevuld is met een andere techniek. De zinnen, die in een duidelijke, smalle letter met schreef over de illustraties staan, zijn kort en duidelijk en daardoor goed te volgen voor jonge kinderen. Zeven kinderen en een verstrooide opa gaan een dagje naar zee. Oma is bezorgd dat opa een van de kinderen zal kwijt geraken, maar uiteindelijk is het net opa die verloren loopt. In verstaanbare taal beschrijft Stefan Boonen allerlei belevenissen waarin ieder kind dat al aan zee is geweest zich kan inleven: de rit met de trein, de aankomst op het strand, zwemmen, opa ingraven, een ijsje eten en uiteindelijk doodmoe thuiskomen. Aangezien een dagje aan zee voor de meeste kinderen n en al plezier is, is het
Thema van het boek bijzonder aantrekkelijk. De erg kleurrijke en feestelijke tekeningen van Marja Meijer versterken dat nog. De illustraties vertellen bovendien nog meer dan je hoort in het verhaal. Ideaal dus voor een voorleesboek. Zo is er de passage waarbij opa de ene kant oploopt en de kleinkinderen de andere kant. En detail: tussen hen in staat net dat ene strandhokje. Resultaat: ze missen elkaar op een haar na - Geen woord heeft Boonen bij de tekening geplaatst; het gegeven spreekt voor zich. Van dergelijke plaatjes zullen kinderen met grote zekerheid genieten omdat het boek op die manier ook een intellectuele uitdaging wordt. De illustraties kunnen kinderen op vele manieren uitdagen door het oog voor detail en de grote veelheid van mensen die worden afgebeeld. Naast het voorlezen kan je dus perfect ook kleur- of telspelletjes doen op basis van de prenten. Een ideaal boek dus om te werken rond de thema's 'vakantie', 'zee', 'grootouders' enz.
Leeftijd: 4+
Keywords: Grootouders; Vakantie; Verdwalen; Zee