Wat ervan te zeggen : informatie en beroepsgeheim binnen het ortho- en sociaalagogisch werkveld. - Schellaert, Rudy, ....- (Antwerpen : Intersentia, 2010)
Dit boek gaat over beroepsgeheim, het opslaan en verwerken van persoonsgegevens, medische informatie, het uitwisselen van informatie tussen collega's en voorzieningen, met leidinggevenden, met ouders en minderjarigen, bij kindermishandeling, en met politie en justitie. Ook recente methodieken als cliënt(en)overleg en casemanagement worden besproken. Het boek biedt een overzicht van de bijhorende wettelijke en deontologische kaders. Centraal in dit boek staan praktijk en reflectie. Niet alleen wordt elk thema door de auteur vanuit een ethisch kader doorgelicht, maar telkens wordt het getoetst aan concrete casussen waarmee de praktijkwerker dagelijks geconfronteerd wordt. Van elk wettelijk of deontologisch kader wordt nagegaan wat het belang ervan is voor de concrete begeleiding en samenwerking met cliënten en collega's.
Keywords: Hulpverlening -- Beroepsethiek; Maatschappelijk werk -- Beroepsethiek