Woonzorgbeleid. - Vastiau, Elke, ....-; Verlinden, Elke, ....- (Brussel : Politeia, 2010)
De pocket is opgesplitst in 3 grote delen. Het eerste deel bevat een algemeen kader, met een overzicht van het aantal ouderen, een beschrijving van wat woonzorgbeleid juist inhoudt en de afbakening van de groep van ouderen. Het tweede deel gaat dieper in op de praktijk. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de informele en formele zorg. De auteurs gaan in op de initiatieven die een lokaal bestuur voor de mantelzorgers kan nemen. Het regelgevend kader komt aan bod en een zeer uitgebreid overzicht van de verschillende voorzieningen die aanwezig zijn in het Vlaamse zorglandschap: gezinszorg en aanvullende thuiszorg, logistieke hulp, diensten voor oppashulp en thuisverpleging, lokale en regionale dienstencentra, diensten voor gastopvang, centra voor herstelverblijf, dagverzorgingscentrum, centra voor kortverblijf, assistentiewoningen, woonzorgcentra en woonzorgnetwerken. Bij elke voorziening vindt u: het takenpakket van de voorziening, de normen waaraan de voorziening moet voldoen en de motivatie om als lokaal bestuur een bepaalde voorziening te organiseren. Ook de initiatieven die kunnen genomen worden op het vlak van huisvesting worden behandeld. Tot slot wordt bekeken hoe de rol van lokale woonzorg in de eerstelijnsgezondheidszorg wordt georganiseerd, met nadruk op de mogelijkheden rond netwerking én wordt de zorgverzekering uit de doeken gedaan. Het laatste deel van de pocket spitst zich toe op de nieuwe tendensen binnen de zorg en op uitdagingen en knelpunten. We bekijken dit op het niveau van de oudere zelf, de organisatie van de voorzieningen, het samenwerken tussen de verschillende voorzieningen en het niveau van het lokale bestuur. Hoe kan je je als lokaal bestuur voorbereiden op de uitdagingen van de zorgnoden voor ouderen?
Keywords: Huisvesting -- Vlaanderen; Ouderenbeleid -- Gemeenten; Thuiszorg -- Vlaanderen -- Beleid