Basisvaardigheden rekenen : voor de Pabo. - De Moor, Ed (Edouard Willem Adriaan), 1933-2016; Kemme, Sieb, Dr., ....-; Uittenbogaard, Willem, 1947- (Groningen : Wolters-Noordhoff, 2009)
Basisvaardigheden Rekenen is onderdeel van de serie Basisvaardigheden voor pabo-studenten. Deze serie is ontwikkeld om studenten op een toegankelijke en doeltreffende manier te helpen hiaten in hun basisvaardigheden weg te werken. Een uitkomst voor alle studenten die straks goed beslagen ten ijs voor de klas willen komen. Basisvaardigheden Rekenen is een remedirende methode voor (aankomende) pabostudenten om deficinties op het gebied van rekenen weg te werken. Op de website www.basisvaardighedenrekenen.noordhoff.nl staat een gratis instaptoets waarmee (aankomende) pabostudenten kunnen toetsen of zij over voldoende rekenkennis beschikken. Na het maken van de toets krijgt de student een advies op maat over welke onderdelen hij of zij zou moeten bijspijkeren. Hierbij wordt verwezen naar de te bestuderen hoofdstukken in het boek Basisvaardigheden Rekenen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld verhoudingen, meten, breuken en rekenen met procenten. De methode is ontwikkeld door
Pabodocenten, en is zo opgezet dat studenten door zelfstudie de deficinties kunnen wegwerken. De stof is opgedeeld in kleine stappen. Per twee pagina's wordt n onderwerp behandeld en voorzien van een duidelijk voorbeeld. Ieder onderwerp is voorzien van oefenvragen. Op de bijgeleverde cd-rom staan nog meer oefenvragen en een diagnostische toets per hoofdstuk. Zo kan de student net zo lang oefenen tot hij de stof beheerst. In de verdere studie blijft Basisvaardigheden Rekenen een handig naslagwerk. Met dit boekje kunnen pabostudenten zich voorbereiden op de verplichte rekentoets. Steeds is er een pagina met uitleg en een pagina met oefeningen. Achterin staan de antwoorden. In een hoofdstukje 'Extra oefenen' komen de verschillende onderwerpen door elkaar aan bod. De cd-rom biedt nog meer gelegenheid tot oefenen. De onderwerpen lopen van optellen en aftrekken, via schattend rekenen, oppervlakten en inhouden, breuken en procenten naar wat wiskundiger onderwerpen als eenvoudige meetkunde en
Het interpreteren van grafieken. Zowel in de uitleg als in de oefeningen zijn leuke, aansprekende voorbeelden gekozen. Bij de uitleg van optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen worden de 'traditionele aanpak' en de nieuwe 'kolomsgewijze aanpak' vergeleken. Twee handige bijlagen zijn een overzicht van het metrieke stelsel en een overzicht van referentiematen die gebruikt kunnen worden bij het schattend rekenen. Zeer aanbevolen als voorbereiding op de rekentoets. Deze nieuwe druk bevat een aantal correcties en nieuwe paragrafen, onder meer over meetkundige formules, hoofdrekenen en het oordeelkundig gebruik van de rekenmachine.
Keywords: Lerarenopleiding -- Nederland; Rekenen -- Basisonderwijs; Wiskunde -- Hoger onderwijs