Breintrein : zet je leren op het goede spoor. - Deneve, Marcella, ....-; De Koninck, Mario, ....-; Peeters, Ludwig, ....- (Averbode : Altiora, 2007)
Leren leren in de 2e graad SO is een belangrijke schakel in het verwerven van meer leerzelfstandigheid op een aantal domeinen. Breintrein begeleidt leerlingen bij het actief verwerven van nieuwe leermethodes en specifieke vaardigheden. Elk hoofdstuk van Breintrein bevat informatie én opdrachten. Leerlingen verwerven inzicht in het leren in het algemeen en in hun eigen leerstijl. Ze leren zichzelf motiveren om nieuwe leermethodes op te bouwen. Via opdrachten, (invul)oefeningen en toepassingen op de eigen leerstof ontwikkelen ze stap voor stap belangrijke vaardigheden. Breintrein is een praktisch werkinstrument, zowel voor individuele leercoaching als voor klassikaal gebruik. De leerling kan volledig zelfstandig aan de slag met de informatie en opdrachten, wordt aangemoedigd er actief mee om te gaan en het geleerde ook te bespreken met leerkrachten en klasgenoten.
Inhoudsopgave : 1. Leren, intelligentie en leerstijlen: hoe gaat/leert het met jou? 2. Plannen en uitvoeren: wat doe jij vanavond? 3. Memoriseren: ik weet het weer! 4. Werken met mindmaps: ben jij links- of rechtshandig? Allebei!
Keywords: Studievaardigheden -- Secundair onderwijs