Kindermishandeling : een complex probleem - Van der Ploeg, J. D. (Jan Dirk), 1927-; de Groot, Roel, ....- (Antwerpen : Garant, 2010)
Kindermishandeling staat momenteel sterk in de aandacht, maar is niet altijd even duidelijk te herkennen. Het gezinsleven is een privterrein dat terecht niet zomaar toegankelijk is. Daar kan zich jarenlang kindermishandeling voordoen zonder dat de buitenwacht er weet van heeft. Maar ook als zichtbaar is geworden dat er sprake is van een problematische gezinssituatie, is het vaak lastig om vast te stellen dat het om kindermishandeling gaat en zo ja, om welke vormen van kindermishandeling. Kindermishandeling is een complex probleem dat nog veel vragen oproept. Vele van die vragen komen in dit boek aan de orde, zoals: wat is kindermishandeling eigenlijk, welke vormen zijn te onderscheiden, hoe vaak komt het voor, wat zijn de oorzaken, wat zijn de gevolgen en wat kunnen we doen om kindermishandeling te voorkomen? Er is nog veel te vragen, maar er is ook al veel bekend. Zo staat vast dat kinderen die het slachtoffer zijn van kindermishandeling, daar een leven lang last van kunnen hebben. Kindermishandeling
Kan het leven van kinderen vergiftigen. Het is belangrijk om kinderen die zijn mishandeld, zo gericht en effectief mogelijk te helpen. Dit boek hoopt daar een steentje toe bij te dragen door de laatste inzichten op het terrein van kindermishandeling op een toegankelijke wijze te presenteren. In dit boek trachten verschillende specialisten het complexe probleem van kindermishandeling te ontrafelen. In tien bijdragen wordt telkens een ander aspect belicht. Eerst krijgt de lezer een overzicht van de verschillende vormen van kindermishandeling en wordt er ingegaan op de prevalentie, gevolgen en oorzaken. Vervolgens wordt gefocust op de prevalentie in Nederland en de risicofactoren. In de volgende hoofdstukken is er aandacht voor psychologische kindermishandeling, overbescherming, pedofilie, oudermisbruik en gehechtheid. Ten slotte wordt onder andere ingegaan op gehechtheid, de hulpverlening en de aanpak van kindermishandeling die de minister van Jeugd en Gezin in Nederland voorstelt. In een slotbeschouwing
Concludeert samensteller Roel de Groot dat het opsporen, voorkomen en behandelen van kindermishandeling voor verbetering vatbaar is. Daarnaast pleit hij voor het ontwikkelen van specifieke programma's om effectieve hulp te bieden. Ieder hoofdstuk sluit af met een literatuurlijst; achteraan volgen drie bijlagen (onder meer adressen) en een register. Een deskundig overzicht
Inhoudsopgave : (verkort) 1. Kindermishandeling een complex probleem 2. Prevalentie van kindermishandeling in Nederland 3. Risicofactoren van kindermishandeling 4. Psychische kindermishandeling ernstig onderschat 5. Overbescherming, een vorm van kindermishandeling? 6. Pedofilie 7. Oudermishandeling 8. Gehechtheid, kindermishandeling en interventie 9. Kindermishandeling en hulpverlening: een onderontwikkeld gebied? 10. Aanpak van kindermishandeling door de minister van Jeugd en Gezin 11. Slotbeschouwing
Keywords: Kindermishandeling